Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många barnskötare tvingas sluta

Bara tre lärare sägs upp inför skolstarten i Sandviken senare i veckan.

Det blev resultatet av de förhandlingar som i går avslutades mellan kommunen och de båda lärarfacken.

Däremot ser det ut som om många barnskötare med lång tjänstgöringstid blir av med sina jobb.

Annons

När Sandvikens kommun i våras varslade 100 fast anställda inom kunskapsförvaltningen om uppsägning blev det stor oro bland lärarna, som är den i särklass största yrkesgruppen inom förvaltningen.

Men nu när det är förhandlat och klart visar det sig att det visserligen blir mycket omflyttningar men bara tre uppsägningar.

På frivillig basis väljer dessutom fyra lärare att sluta med avtalspension medan sex väljer att gå med ett avgångsvederlag motsvarande åtta månadslöner.

Det är den naturliga omsättningen med oväntat många anställda som sökt jobb i andra kommuner eller tagit tjänstledigt som gjort att antalet uppsägningar på lärarsidan kunnat begränsas till ett fåtal personer.

– Av hävd är det stor rörlighet inom den här organisationen under sommaren, konstaterar grundskolechefen Lars Walter.

Sparkravet är dock detsamma som tidigare och det blir alltså lika många tjänster som tidigare aviserats som försvinner.

– Vi är nöjda med förhandlingsresultatet men missnöjda med den arbetssituation som vi får i skolorna från och med i höst, säger Margith Lind, Lärarförbundets ordförande.

Kommunal fortsätter förhandla för sina medlemmar inom kunskapsförvaltningen och inom det området ser det inte alls lika bra ut. 25–30 barnskötare och elevassistenter riskerar fortfarande att bli av med sina jobb.

Av de barnskötare som ligger illa till för uppsägning finns det några som arbetat uppemot tio år inom Sandvikens kommun. Samtidigt står det nu klart att ingen förskollärare blir av med jobbet oavsett hur kort anställningstid de har.

– Självklart känner de här personerna sig överkörda. De tycker att de har gjort ett bra jobb och undrar varför de inte längre anses räcka till, säger Leif Johansson, Kommunals ordförande.

Enligt förskolechefen Anita Persson handlar det dock inte om att Sandvikens kommun nu passar på tillfället att göra sig av med barnskötarna som grupp.

– Det är bland barnskötarna vi har övertaligheten enligt den organisation vi beslutade om i våras. Bland förskollärarna har vi ingen övertalighet, säger hon.

Mer läsning

Annons