Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många kritiserade besparingar i skolan

/
  • INITIATIVTAGARE. Daniel Thimmerdal från Radio Sandviken tog initiativet till debatten som lokalradion arrangerade tillsammans med lärarfacken. Han är själv en av de föräldrar som är orolig över konsekvenserna av nedskärningarna i skola och barnomsorg. Han tycker allmänhetens möjlighet för direktkontakt med politikerna är för liten och därför ansåg han att det här mötet behövdes.

”Låt inte barnen betala krisen” var temat på en debatt på Bolaget i går. Diskussionen mellan politikerna och engagerade Sandvikenbor direktsändes även i lokalradion.
– Frågestunden på fullmäktige är alldeles för kort och jag är upprörd över att direktkontakten mellan politiker och allmänheten är så svår att få till. Därför ville jag ha det här mötet, säger initiativtagaren, Daniel Thimmerdal som själv är en förälder som oroar sig för nedskärningarna.

Annons

Det var inte fullsatt, men en stor och bred publik hade bänkat sig framför scenen på Bolaget i Sandviken på onsdagskvällen. Både personal och föräldrar hade kommit för att få svar på hur och om det är möjligt att ta bort 100 tjänster inom skolan och barnomsorgen. Ser politikerna vilka konsekvenser det får? undrade många.

– Vi ligger i topp i lärartäthet i Sverige och även efter neddragningarna kommer vi att ligga över riksgenomsnittet. Jag känner ändå att det är en acceptabel nivå i det här krisläget, försvarade sig kunskapsnämndens ordförande, Ann-Catrin Brockman (S).

Men lärarfackets ordförande Margith Lind som tillsammans med Radio Sandviken var medarrangör till debatten ifrågasatte trovärdigheten i statistiken.

– Jag tror inte att de siffror på antalet lärare per elev som ni politiker alltid kommer dragandes med stämmer. Kom ut i verkligheten i stället och se efter hur det ligger till, uppmanade hon.

Många undrade också varför alla chefer får sitta kvar, behövs verkligen en så stor administration? Nej, menade både publik och en del politiker, däribland Vänsterpartiet. Och Karin Nilsson fick gång på gång applåder när hon försvarade välfärden.

– Det finns andra möjligheter. Vi vill göra besparingen uppifrån i varje nämnd. Titta på chefer och kontor, där finns det pengar att hämta sade Karin Nilsson (V).

Precis som på gårdagens kommunstyrelse tryckte partiet även hårt på höjd kommunalskatt.

– Vi måste tänka långsiktigt och faktiskt satsa i kris. Vi vuxna kan inte låta barnen betala krisen. Vi kan kanske vara beredda att betala lite mer för att slippa de här drastiska åtgärderna.

Mer läsning

Annons