Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mångmiljonsatsning har gjort Storsjön friskare

På tio år har privata fastighetsägare gjort miljöinvesteringar för över 50 miljoner kronor genom att bygga nya avlopp.
Därför mår övergödda Storsjön betydligt bättre i dag.
Men arbetet med att ”kurera” sjön måste fortsätta i minst tre år till, menar miljöinspektören Sven-Olof Lindström.

Annons

Under sensommaren 1996 inträffade en kraftig algblomning i västra delarna av Storsjön. Sjön såg ut som spenatsoppa.

Mycket från privata avlopp

Sandvikens kommun gjorde därför en utredning av vilka utsläpp som förekom i sjön och kom fram till att en mycket stor del kom från privata avlopp. Därefter inleddes avloppsprojektet som efter att ha pågått i tio år, avslutades nu under senhösten.

– Resultatet har varit lyckat. Sjön mår mycket bättre nu, vilket även mätningar av Gästriklands vattenvårdsförening visar, säger Sven-Olof Lindström.

Minskat utsläpp

Sedan arbetet med att bota Storsjön inleddes har Sandvikens kommun minskat sina egna utsläpp av näringsämnen genom att bygga om reningsverk runt sjön och vid tillrinningsområden för cirka 50 miljoner kronor.

Den viktigaste insatsen har dock gjorts av privata fastighetsägare.

Drygt 1 300 personer med hus runt Storsjön och eller vid vattendrag som rinner ut i sjön har investerat i nya avloppsanläggningar för i genomsnitt 40 000 kronor. Alltså en samlad miljöinvestering på ytterligare cirka 50 miljoner.

– Responsen har varit mycket positiv. En del av fastighetsägarna har kopplat in sig på de kommunala ledningarna, andra har pluggat sina avlopp, säger Sven-Olof Lindström.

Många uppskov

Fortfarande finns dock ett par hundra fastighetsägare runt Storsjön som fortfarande har avlopp som går rakt ut i sjön. Många av dem har fått uppskov som nu behöver följas upp.

Därför är det ännu för tidigt att lägga ner projektet, menar miljöinspektören.

I framtiden kan det också bli böter om man inte gör något åt sitt gamla avlopp.

– Vi ska naturligtvis vara så humana som möjligt, till exempel om det handlar om en gammal människa som snart ska flytta till ett äldreboende eller om det är några som väntar på att få kommunalt vatten inkopplat. Men de som bara struntar i det ska vi ligga på, säger Sven-Olof Lindström.

Dålig ekonomi ingen ursäkt

I Årsunda finns till exempel fastighetsägare som vid tre tillfällen haft dålig ekonomi som ursäkt för sitt avlopp som går rakt ut i sjön.

Nu köper inte bygg- och miljönämnden det längre utan utdömer 10 000 kronor i vite.

Mer läsning

Annons