Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mårder i ny roll på Göransson Arena – förra gången kritiserade han Sandviks ledning

/

Satsa inte på regelbaserade yrken. Då är du snart dödsdömd på marknaden.
Det var ett av budskapen när Günther Mårder, nybliven vd för Företagarna, talade på Företagarforum i Göransson Arena i Sandviken på fredagen.

Annons

Han anknöt till temat på mässan – Framtidens industrier – och en färsk analys som hävdar att över 50 procent av jobben hotas i följderna av digitaliseringen och robotiseringen inom arbetslivet.

– Det är inte de med lägst löner som ligger mest illa till. De som hotas är breda jobb i medelinkomstyrken, menade Günther Mårder.

Ett exempel är jobbet som tolk.

– Att jobba som tolk har hittills upplevts som säkert, det krävs hög utbildning och stresstålighet. Men om jag vore tolk i dag skulle jag vara orolig. Tolkning på de vanligaste språken kommer snart datorerna ta över.

Han drog också exemplen med Airbnb, "världens största hotellkedja" som inte äger några hotell, och taxiföretaget Über som inte äger några bilar. Snart kan man vänta sig motsvarande aktörerna i städbranschen, menade han.

– Det leder till prispress på marknaden om man inte är proaktiv. Enkla basala tjänster kommer det vara svårt att tjäna pengar på om man inte erbjuder extra service och är unik, sa Günther Mårder.

Förra gången han var i Göransson Arena representerade han Aktiespararna. Det var på Sandviks årsstämmor och rollen var då att ställa kritiska frågor till Sandviks ledning.

– Jag minns särskilt en stämma då man hade flyttat huvudkontoret. Jag har sällan sett ett så kompakt motstånd som det var då mot förändringarna som genomdrevs av ledningen. I dag är det andra förhållanden. Jag står på en scen och har trevligt tillsammans med andra företagare.

Arbetarbladet frågade också om den aktuella frågan om Företagarnas kontakter med Sverigedemokraterna.

– Vi har inte haft kontakter med SD. Men jag tycker att man ska ha kontakter för att våga påverka, man måste våga ryta ifrån och försöka påverka i positiv riktning. Tystnad har aldrig framgångsrikt. Att isolera och ignorera är farligt. Då ger man fritt spelrum för motkraftens sida att forma bilden.

– Jag hoppas att framöver sätta mig ner med Sverigedemokraterna och diskutera vikten av ett öppet Sverige och hur vi kan utnyttja den potential som invandringen innebär till att bli en styrka för Sveriges framtid. Men det kan jag aldrig göra om jag ignorerar det faktum att SD är ett av Sveriges största partier, sa Günther Mårder.

Mer läsning