Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mardröm för Drömfabriken

/
  • HUSORKESTERN. Jappz är Drömfabrikens egen husorkester. Gruppen har turnerat internationellt och brukar också runt i Sandvikens skolor för att sprida glädje och förståelse för människors olikheter. Men nu är det snart slut med samarbetet mellan Drömfabriken och Sandvikens kommun. Det nuvarande treårsavtalet ersätts inte med något nytt, har kommunen meddelat.
  • BESVIKNA. Drömfabrikens grundare Bo Larsson och Per Almén är mycket besvikna på att Sandvikens kommun inte är beredd att förnya avtalet om tjänsteköp .

Sandvikens kommun bryter samarbetet med kulturhuset Drömfabriken.
När det treåriga avtalet, värt 4,5 miljoner kronor, går ut vid årsskiftet blir det inget nytt avtal.
– Jag törs inte ens tänka på konsekvenserna, säger Bo Larsson, en av Drömfabrikens grundare.

Annons

Drömfabriken är Sandvikens mesta konsertarrangör och dessutom arbetsplats för ett tiotal utvecklingsstörda som inom ramen för daglig verksamhet arbetar med kulturprojekt, driver café och sköter huset.

Kooperativet bakom Drömfabriken är också anlitade av skolan och äldreomsorgen för att skapa ökad förståelse för barns olikheter och för att sprida glädje med sin musik.

En mötesplats för utvecklingsstörda och normalstörda, brukar kooperativet själv beskriva sin verksamhetsidé.

Men redan när det nuvarande treårsavtalet skrevs ifrågasattes det inom Sandvikens kommun om det var möjligt att köpa tjänster utan att bryta mot lagen om offentlig upphandling. Och nu när avtalet är på väg att löpa ut har kanslichefen Yvette Axelsson meddelat Drömfabriken att det inte blir någon förlängning.

– Vi måste följa lagen och upphandla tjänsterna som vi har behov av i konkurrens, säger hon.

Yvette Axelsson avslutar sin skrivelse till Drömfabriken med orden "Sandvikens kommun vill härmed också tacka för det samarbete som varit". Alltså en tydlig indikation på att det inte blir någon upphandling där Drömfabriken kan vara med och lägga anbud.

– Nej, jag har inte fått några signaler om att det skulle vara aktuellt. Möjligen kan det bli samarbete på annat sätt, säger hon till Arbetarbladet.

Peter Olofsson, socialchef för handikappomsorgen, konstaterar att förvaltningen betalar 875 00 kronor per år för sin del av tjänsteköpet.

– Det här är den enda verksamheten som vi har på entreprenad. Jag bedömer att vi kan fullgöra vårt ansvar i egen regi betydligt billigare. Men vi ska försöka se till att de här personerna får fortsätta med musik och kultur under en del av dagen. Det kan exempelvis ske genom samarbete med något studieförbund, säger han.

Drömfabriken är till stor del beroende av kommunens tjänsteköp och ett avbrutet samarbete får mycket stora konsekvenser.

– Jag törs inte ens tänka på det. Spontant kan jag bara säga att det känns för jävligt. Jag ser inte hur det ska kunna fungera, säger Bo Larsson, som står bakom kooperativet tillsammans med Per Almén, Siv Svärd och Ingrid Winder.

Kooperativet ska träffa företrädare för kommunen på fredag.

– Vi har inte fått se någon skrivelse. Däremot har det florerat en hel del rykten. Jag tycker det känns som en dålig hantering, säger Bo Larsson.

 

Mer läsning

Annons