Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Marjo visar hur man bygger lerhus

/
  • Marjo Marthin arrangerar kursen i lerhusbygge i Järbo. Hon berättar att folk kommer från hela landet för att lära sig mer om ekologiska byggnadstekniker. Bakom henne jobbar Michael Palmgren på ett kubbhuskapell.
  • Genom det som ska bli ett fönster på lerhuskapellet ser man Hannes Rydell som murar kapellet.
  • Andrew Hutchings från Uppsala hoppar på det flätade slyet som så småningom ska putsas och bli ett fähus på gården i Järbo.
  • Andrew Hutchings jobbar med de flätade väggarna på fähuset. Han har rest från Uppsala för att gå kursen i lerbygge i Järbo.
  • Sylvia Lindheim till vänster och Lorna Hutchings jobbar med fähuset som ska få flätade väggar av sly.
  • Johannes Riesterer blandar till leran till kubbhuset. Halm, sand, vatten, hästgödsel, lera är huvudingredienserna.
  • Anneli Wemstad, från Stockholm, murar kubbkapellet med lera gjord på havre, sand, vatten och hästgödsel.
  • Här är början till ett kapell i kubb- och lerteknik. Förhoppningen är att det ska bli ett ovalt kapell.
  • Svärdsjöfåren är utrotningshotade och det finns bara 223 stycken kvar i Sverige. Här delar Lärkan Hagström ut småbitar av Mariekex till sina och Marjo Marthins får som också bor på gården i Järbo.

Kubbhus i lera och trä, ett hus gjort av flätat sly och lerklinade väggar.

Under veckan har deltagare från hela Sverige begett sig till Marjo Marthin och Lärkan Hagströms gård i Järbo för att lära sig allt om ekologiska byggtekniker.

Annons

Deltagarna har under fem dagar fått chansen att prova på tre olika tekniker inom ekologiskt byggande med tonvikt på lera. Ute på ängen står ett ovalt träkubbsbygge som ska bli ett kapell.

Michael Palmgren, som till vardags läser ekologisk byggteknik i Östersund, är en av de sjutton deltagarna på kursen. Han slår ett slag för den ekologiska tanken bakom kubbhuset som han är i full fart med att mura upp.

– Allt material tas direkt från jorden. Vi har trä och lera här där vi står och då slipper man också transporter, det kan inte bli bättre för miljön, säger han och fortsätter arbeta på kubbkapellet.

– Och det är ju mycket roligare att bygga med naturligt material, säger han.

Marjo Marthin som arrangerar i kursen i grönt byggande på gården i Järbo menar att kubbhusbygge är en gammal, beprövad teknik som är på väg tillbaka.

– Byggteknikerna är inte nya, de är bara bortglömda, säger hon.

– På 1940-talet kom byggföretagen med nya material och tekniker. Men vi har lärt oss att människor kan få eksem och kan bli allergiska mot vissa nya byggmaterial och nu tror jag att fler och fler vill gå tillbaka till de äldre, naturliga och snällare byggmaterialen och byggteknikerna, säger Marjo.

På vanliga byggarbetsplatser brukar en container full med byggskräp vara ett självklart inslag i arbetet. Men på gård finns ingen container, och heller inga stora bullriga maskiner.

Förutom kubbkapellet byggs också ett fähus med flätade och putsade väggar. Sly från gården tas tillvara och deltagarna får prova fläta väggarna innan de putsas med en lerblandning.

Det tredje projektet är en gammal bagarstuga som ska få nya innerväggar. Väggarna ska putsas med en lerblandning och när det väl är torrt kan man både tapetsera, måla och kakla väggen – precis som vanligt.

Kursen leds av lerproffset Johannes Riesterer som är en av de mest erfarna yrkesbyggarna med lera i Sverige.

– Det är fantastiskt vad man kan göra med material som vi har runt omkring oss, säger han och ser sig omkring på gården i Järbo.

Mer läsning

Annons