Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Markus får gå hemma och vänta på besked

/
  • Anställd. Markus Jansson är anställd som betare vid trådavdelningen på Sandvik. Sedan i torsdags är han en av många anställda som inte har någon arbetsplats att återvända till.

Markus Jansson är en av de 250 anställda vid trådavdelningen på Sandvik som i torsdagskväll fick veta att hans arbetsplats drabbats av en omfattande brand.

– Jag skulle ha jobbat i helgen, men nu får jag i stället vara hemma och vänta på besked om när jag får komma tillbaka, säger han.

Annons

Från sitt hus i Sandviken kan Markus Jansson se trådavdelningen på Sandvik. När branden inträffade i torsdags kunde han se från sitt vardagsrumsfönster hur räddningstjänsten och polisen anlände till det som är hans arbetsplats.

Såg blåljus hemifrån

– När jag tittade ut såg jag blåljus och trodde först att det hade inträffat en arbetsplatsolycka. Men när allt fler brandbilar kom förstod jag att det måste vara något helt annat, säger han.

Någon brandrök såg han inte till men oron över att något kanske hade hänt hans arbetskamrater växte.

– Jag vet vilken farlig miljö vi arbetar i, så eftersom jag bor så nära tog jag helt enkelt och gick dit för att försäkra mig om att inget hade hänt mina arbetskamrater, säger han.

Under sju år har Markus arbetat som betare och är väl medveten om vilken farlig miljö, med olika sorters kemikalier, han vistas i under arbetstid. Men att det skulle kunna inträffa en sådan omfattande brand har han aldrig varit oroad över.

”Alla har verkligen koll”

– Alla har verkligen koll på vad man inte ska göra, säkerheten är enorm. Gör man minsta fel kan något inträffa. Så jag kunde inte ens föreställa mig att något sådant här skulle ske, säger han.

Under lördagen och söndagen skulle han ha arbetat som vanligt. Nu vet han däremot inte när han kan komma tillbaka till sin arbetsplats.

– Jag och alla andra får ju lön trots att vi är hemma, men man vill ju ändå tillbaka till sitt jobb. Nu ingår jag i en grupp som ska försöka lösa allt praktiskt med produktionen, och det känns väldigt skönt. Man vill ju vara med och påverka återuppbyggnaden igen, säger han.

Mer läsning

Annons