Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Martin väckte huset från törnrosasömnen

Han har skrivit boken och gjort forskningen – men nu räckte det inte bara med teorin längre. Nu flyttar Martin Åhrén själv in i ett av Ralph Erskines toppiga radhus i Gästrike-Hammarby.
– Jag vill inte återställa det till 1948, men bevara känslan i huset, säger han.

Annons

Det är en märkbart nöjd Martin Åhrén som visar runt i sitt nyköpta radhus på Kedjehusvägen i Gästrike-Hammarby. Han konstaterar att huset legat i en törnrosasömn, i ordets rätta bemärkelse. Den första tiden gick åt till att klippa fram huset ur oändliga massor av slingrigt vildvin och rosbuskar.

– I första vändan körde jag iväg ett lastbilsflak på 22 kubik. Jag bidrog nog med hälften av majbrasan här i Hammarby, skrattar han.

Sedan dess har han ägnat sig åt att se till att dra om all elektricitet, och funderat över vad som faktiskt måste ändras från ursprunget.

– Jag funderar till exempel på att sätta in en kassett i den öppna spisen, för värmens skull. Och i badrummet kommer jag att ändra på en del.

Men grundtanken är att huset ska bli som det var tänkt från början. Huset har utsatts för väldigt sparsamma förändringar sedan det byggdes, något som Martin, som är antikvarie och arbetar med byggnadsvård på Länsmuseet, uppskattar. Det gör det enklare att med varsam hand renovera huset och återställa det i den ursprungliga stilen.

– Jag försöker återanvända allt som går att använda. Självklart måste en del bytas ut och jag vill inte göra det här till ett museum. Men jag vill bevara den rätta känslan i huset.

Så småningom ska fasaden få tillbaka sin ursprungliga, lite mörkare gula färg. Martin tar vara på de gamla strömbrytarna i bakelit och i de rum som ska tapetseras blir det 50-talsmönster på väggarna.

– Tittar man på tapeter och inredning nu är 50-talet en stor inspirationskälla och det är tur för mig. Det blir fullt möjligt att skapa rätt känsla i huset utan att leta gamla rullar som legat sedan dess.

Martin bor i en lägenhet i Gävle tills köket och badrummet är färdigt men han har inga betänkligheter inför att flytta från stan ut till Gästrike-Hammarby. Pendlat till jobbet har han gjort förut.

– Och det finns andra värden med det här, särskilt på sommaren är det vardagslyx att bo här och inte i en lägenhet. Det är livskvalitet, skulle jag vilja påstå.

Han har jobbat med Erskine och Hammarby på Länsmuseet i Gävle i flera år och i höstas kom hans bok ”Det nedlagda mönstersamhället” som handlar om just arkitekten och det lilla samhället.

– Under arbetet mötte jag människor som var intresserade och entusiastiska och frågan kom då och då. ”När ska du flytta hit då?”, berättar han med ett leende.

Så, i vintras, dök chansen upp. Martin blev erbjuden att köpa ett av de gula kedjehusen – och kunde inte säga nej.

– Jag ville ju köpa det. Det här är en häftig grej och ett kul projekt som jag både vurmar för och värnar om. Jag ser det lite som ett ansvar att inte bara skriva om det och vara teoretiker utan också bevisa att jag tar det på allvar. Att det verkligen finns fördelar med att värna om och ta fram det gamla, och att man kan göra det.

Mer läsning

Annons