Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mary, 90, fick rätt

/
  • 90-åriga Mary Liljeroos nekades korttidsvård sedan hon brutit armen och blivit sängliggande.

90-åriga Mary Liljeroos nekades korttidsvård sedan hon brutit armen och blivit sängliggande med svåra smärtor, utan att ens kunna dricka vatten själv.

Nu får Sandvikens kommun uppläxning av förvaltningsrätten. Beslutet att bara hänvisa till hemtjänst var olagligt.

Annons

Arbetarbladet berättade i februari om Mary Liljeroos förtvivlan sedan hon blivit hemskickad från sjukhuset efter ett armbrott utan att kommunen ville ge henne den hjälp som hon behövde och som hon ansåg sig ha rätt till.

Mary blev liggande i sin säng med svåra smärtor och utan att ens kunna röra sig så mycket att hon kunde få i sig en mun vatten utan hjälp .

Själv ville hon komma till ett korttidsboende som mellanstation mellan sjukhuset och hemmet för att få vård, trygghet och rehabilitering tills hon blev bättre. Men de ansvariga inom kommunens äldreomsorg sade nej och ansåg att det räckte med att hemtjänsten gjorde fler besök än vanligt i kombination med trygghetslarm.

Efter det att Arbetarbladet skrivit om fallet gjorde kommunen en översyn av utredningen. Men resultatet blev detsamma. Mary fick ingen korttidsvård.

Med i bakgrunden fanns då att Sandvikens kommun vid årsskiftet tagit bort 13 platser för korttidsvård på Karl-Johangårdarna och Rosengården. Detta samtidigt som riktlinjerna skärpts för bedömningarna av vilka som ska få rätt till korttidsvård efter exempelvis en sjukhusvistelse.

Den principiellt viktiga domen i fallet med Mary Liljeroos tyder nu på att kommunen kan ha gått för långt i sina besparingar.

Enligt förvaltningsrätten bröt nämligen kommunen mot socialtjänstlagen genom att bara hänvisa 90-åringen till de insatser som hemtjänsten kunde stå för. Mary blev på det sättet inte garanterad det som i socialtjänstlagen beskrivs som en "skälig levnadsnivå" och som alla medborgare ska ha rätt till.

Kommunen måste nu fatta ett nytt beslut oavsett hur Mary Liljeroos behov av vård för dagen ser ut.

Mer läsning

Annons