Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Marys fall blir viktigt rättsfall

/

Äldre och sjukas rätt till korttidsvård testas nu när Sandvikens kommun prövar rättstillämpningen i fallet med Mary Liljeroos.

90-åringen fick i efterhand rätt till plats sedan hon brutit armen och blivit isolerad i bostaden. Men kommunen står fast vid att det inte fanns någon skyldighet att erbjuda henne just korttidsvård.

Annons

Mary Liljeroos blev hemskickad från sjukhuset trots att hon hade svåra smärtor och inte ens klarade av att få i sig vatten på egen hand. 90-åringen begärde att få komma till ett korttidsboende för att få vård och trygghet. Men kommunen ansåg att det räckte med att hon fick besök av hemtjänsten åtta gånger per dygn.

I efterhand fick Mary Liljeroos rätt av förvaltningsrätten i Falun. Kommunen borde ha sett till att hon fick korttidsvård.

Fallet belyser tydligt problematiken med två huvudmän inom vården och hur det kan gå för människor som anses för friska för att vara kvar på sjukhuset men för dåliga för att klara sig i sitt eget hem. Alltså om det är landstinget eller kommunen som ska stå för insatserna. Uppmärksamheten har därför blivit stor.

Sandvikens kommun bedömer ärendet som så principiellt viktigt att man nu går till kammarrätten och begär prövningstillstånd.

Huvudfrågan är om en domstol att ålägga en kommun att verkställa personliga vårdinsatser genom att bestämma att det ska vara just korttidsvård.

"Inom den ramlagstiftning som socialtjänstlagen utgör får kommunerna stor frihet att anpassa sina insatser efter skiftande behov och önskemål. Att äldreomsorgsnämnden ska tillhandahålla platser för korttidsvistelse finns inte reglerat i socialtjänstlagen", skriver biståndshandläggaren Anna Wengelin i kommunens överklagan.

Mer läsning

Annons