Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Massvarsel av assistenter

/

Handikappomsorgen i Sandviken förbereder nu massvarsel av personliga assistenter på grund av arbetsbrist. Övertaligheten motsvarar, enligt arbetsgivaren, 20 heltidstjänster fördelade på ett 60-tal personer.


I de förhandlingar som inleddes i går diskuteras flexibel schemaläggning som ett sätt att hålla nere antalet uppsagda.

Annons

Det är arbetsbrist och inte ekonomiska omständigheter som gör att handikappomsorgsförvaltningen nu förbereder ett varsel som kan innebära att ett 20-tal heltidsanställda sägs upp från sina jobb.

– Vi kan inte ha fler anställda än vad vi har arbetsuppgifter för, säger socialchefen Peter Olofsson.

En av orsakerna till den övertalighet som uppstått är att handikappomsorgens mångåriga dispens från regeln om alla kommunanställdas rätt till heltidsjobb upphört.

Ett antal personer som tidigare arbetat deltid har därmed gått upp i arbetstid utan motsvarande ökning av arbetsmängden.

Samtidigt har antalet nya assistansärenden minskat i förhållande till antalet avslutade ärenden. Några personer som tidigare bott hemma med assistenter har dessutom flyttat till nya gruppboenden.

– Vi har i dag anställda som saknar arbetsuppgifter, säger Peter Olofsson.

Fram till nu har det varit möjligt att behålla fast anställda personliga assistenter genom att i stället dra ned på användningen av timvikarier. Försök pågår också med att ”hyra ut” personliga assistenter som inhoppare inom äldreomsorgen.

Men nu bedömer alltså förvaltningsledningen att det inte länge går att behålla balansen mellan lönekostnader och arbetsuppgifter.

Efter en information till politikerna i handikappomsorgsnämnden på tisdag väntas kommunen lägga ett varsel om uppsägning motsvarande 20 personer som arbetar heltid.

Enligt Peter Olofsson är dock arbetsgivaren öppen för att förhandla med facket om flexibla lösningar som ett sätt att hålla nere antalet personer som måste sägas upp.

– Det kan exempelvis handla om hur sent vi kan komma med schemaförändringar och därmed påverka behovet av timvikarier, säger han.

Kommunals ordförande Leif Johansson är för dagen fåordig om de planerade uppsägningarna.

– Arbetsgivaren har i dag presenterat för oss hur de tänker. Vi har hört vad de har sagt men vi har inga kommentarer till det så länge som vi sitter i en pågående förhandling, säger han.

Mer läsning

Annons