Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mats tvingas jobba för att få socialbidrag

/
  • Trött på socialen. Mats Olsson är trött på att det inte finns några riktiga regler för socialbidragstagare.

Arbetslösheten i landet ökar och därmed utbetalningarna av socialbidrag. Mats Olsson, 46 har varit arbetslös i över ett år och måste jobba för att få ersättning från socialen.

– Jag jobbar heltid för socialen och hinner aldrig söka ett enda jobb, säger Mats Olsson.

Annons

Mats Olsson är besviken, han har varit arbetslös sedan maj 2008 då han efter utbildningen i datavetenskap sökte jobb men inte fick något. Han var tvungen att gå till socialen för att söka ekonomiskt bistånd men fick avslag.

Socialhandläggare meddelade honom att han skulle klara sig på det lilla studielån han hade kvar sen han pluggat. Han blev nekad socialbidrag i två månader efter utbildningen och fick sedan ersättning, men han hittade inget jobb.

– Jag gick arbetslös fram till december och då ställde socialen ett ultimatum att jag var tvungen att ta ett jobb som ledsagare på ledsagarservice för att få fortsatt utbetalning. Det är väl inget fel på jobbet som sådant, det kan vara ganska tacksamt att jobba med att hjälpa människor i vardagen, men jag jobbar heltid för detta och hinner aldrig med att söka andra jobb, säger Mats.

Mats berättar att han känner sig låst i situationen. Han vill inte jobba åtta timmar om dagen fem dagar i veckan och leva på socialbidrag. Han vill ha ett riktigt jobb med lön och privilegier som alla andra. Vid flera tillfällen har Mats försökt att prata med sin handläggare och även skickat brev om förfrågningar om både ledighet under anställningen på ledsagarservice och om den offentligt skyddade anställning som han blivit lovad av sin handläggare sedan 15 februari. Men han berättar att ingen lyssnar på honom.

– Socialen bryr sig inte om vad jag säger och det finns inga riktiga regler. När jag frågar vad som gäller får jag inget svar. De har bara sagt att det finns gott om tid att tjäna pengar senare i livet och sen förlänger de hela tiden mitt jobb på ledsagarservice utan att meddela mig först, berättar Mats.

Vilka regler som gäller för Mats som måste jobba för att få ekonomiskt bistånd i Sandvikens kommun verkar oklart. När Arbetarbladet försöker få tag på Mats handläggare på socialförvaltningen vill hon inte yttra sig och hänvisar till enhetschefen Per Lodin. Han berättar att den arbetssökande måste delta i olika arbetsmarknadsåtgärder och ta den sysselsättning man blir erbjuden, men han kan inte svara på vilka regler som gäller för olika sysselsättningar utan hänvisar till en paragraf i socialtjänstlagen.

– Jag kan inte uttala mig i ett enskilt ärende och jag utgår från att han kommer att få ett svar från sin handläggare. Har han ytterligare synpunkter får han vända sig till tillsynsmyndigheten, säger Per Lodin.

Efter att Arbetarbladet varit i kontakt med socialen har Mats Olsson nu fått svar på det brev han tidigare skickade till sin handläggare om ledighet och i veckan får han ett beslut.

Mer läsning

Annons