Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Maxgräns på tre år för SFI-studenter

Det har blivit kö till SFI-undervisningen i Sandviken.


För att höja omsättningen och frigöra platser är kommunen nu på väg att införa nya rutiner som för de flesta innebär att det blir en maxgräns på tre år för studierna.

Annons

Sandvikens kommun har 250 platser inom SFI, svenska för invandrare.

Men platserna räcker inte till. Just nu köar 50 personer för att få börja studera.

– Lagstiftningen innebär att man har rätt till SFI inom tre månader. Men vår egen ambition är att vi inte ska ha någon kö alls, säger tillväxtchefen Leif Jansson.

För att snabba på omsättningen och frigöra nya platser väntas politikerna i tillväxtnämnden i nästa vecka besluta om nya rutiner som tydliggör att tre år är maxtiden som i första hand gäller för SFI-studierna.

– Efter tre år anses det att man bör ha skaffat sig ett så funktionellt språk att man ska klara sig i arbetslivet. Men det finns personer som Arbetsförmedlingen och individ- och familjeomsorgsförvaltningen skickar tillbaka till SFI eftersom de bedöms ha ett otillräckligt språk. Även i fortsättningen blir det dock individuella prövningar i varje enskilt fall.

Enligt förslaget, som behandlas på tisdag, ska de som gått kostnadsfritt SFI i Sandviken i tre till sju år avsluta sina kurser under 2008. För nya elever införs tre år som rekommenderad maxgräns för studierna.

Enligt Leif Jansson blir det bara ett mindre antal personer som mister rätten att studera på grund av de nya riktlinjerna.

– Det går inte att säga exakt hur många som påverkas. Men det är ingen stor grupp som berörs.

Mats Jonsson

Mer läsning

Annons