Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mayas tempel är det vackraste i landet

/
  • Namnet på plats. För några veckor sedan kom namnskylten på plats ovanför entrén till arenan. Invigningen sista maj närmar sig.
  • Gammalt och nytt. Utsikt över gamla arenan på Jernvallen. Arkitekturen går igen i den nya med det välvda taket.
  • Konferensrum. Sammanlagt kommer 400 personer kunna ha konferens samtidigt i arenan.
  • Maya Olsson, vd för Göransson Arena, har koll över arbetet kring
  • Den sista putsningen av glasrutorna på plan två och tre pågår. Här ligger restaurangen (våning två) och konferensen (våning 3). Men det är bara restaurangens rum för slutna sällskap som är inglasade. Huvuddelen är helt öppen ut mot isen.
  • Kioskutrymme. Här i nischen ska en av arenans sammanlagt sex kiosker ligga.
  • Loge för schlagerdrottningen? Det finns åtta omklädningsrum och fyra domarrum i arenan. Vid stora evenemang omvandlas de till loger. Kanske är det just här som Malena Ernman sjunger upp inför invigningsfesten.
  • Nöjd vd. Nu är det inte långt kvar till invigningen av Göransson Arena. Arbetarbladet har fått en guidad tur inne i Sandvikens nya landmärke. Maya Olsson, vd, tycker att det är den snyggaste multisportarenan i hela Sverige.
  • Barhäng. Från konferensen på tredje våningen har man bra utsikt ut över arenans golv. Plats för dryck finns också.
  • Barhäng. Från konferensen på tredje våningen har man bra utsikt ut över arenans golv. Plats för dryck finns också.

Den är stor (Läkerol arena får med lätthet plats inuti), den är snygg (vackrast i Sverige, enligt vd:n Maya Olsson) och den är snart klar.
Arbetarbladet har fått en rundtur i Göransson Arena.

Annons

 För två år sedan sattes det första spadtaget i jorden. Sedan dess har Sandvikenborna kunnat se hur arenan växt fram som ett nytt mäktigt landmärke i stan.

För ett par veckor sedan kom namnet på plats ovanför entrén och nu är det inte långt kvar innan Göransson Arena slår upp sina portar för allmänheten.

30 maj hålls invigningen och inför den pågår det sista jobbet med att färdigställa arenan för fullt.

– Vi ligger helt enligt tidsplanen, intygar byggledaren Nils Nordenskiöld.

Arbetarbladet får en guidad tur inne i arenan och konstaterar att uppfattningen om hur stort allt är egentligen är därinne lätt försvinner.

Hantverkarna på den fyra ishockeyplaner stora golvytan – där man förutom is även kan lägga trägolv – ser myrsmå ut när vi står på våning tre.

Men att sedan bedöma hur stor storbildsskärmen ovanför dem är, en höj- och sänkbar led-skärm, är svårt.

– Kanske 30 kvadratmeter, tar vi i och gissar.

Det visar sig vara det dubbla.

– Jag brukar kalla den för tvårummaren, berättar Maya Olsson, vd för Göransson Arena, och tillägger att det vore häftigt att använda den för filmvisning någon gång.

De drygt 3 000 stolarna på läktarna är än så länge inplastade.

Det går ändå att se att de är i olika färger, vilket skapar intrycket att platserna inte är tomma, om publiken någon gång skulle svika.

Hur ser det då ut i Göransson arena i övrigt? På entréplanet finns reception, kafé, konferensrum, guiderum samt SVT:s idrottshistoriska arkiv.

I det sistnämnda kan den som vill titta på husmorsgympa från 50-talet eller något av Ingemar Stenmarks klassiska åk. Bland klippen finns även åtta unika klipp från Sandvikens idrottshistoria.

Tillgång till tv-materialet har man fått genom ett avtal med Sveriges centralorganisation för idrottens främjande.

– Det här är något vi hoppas ska locka besökare från när och fjärran, säger Maya Olsson.

På plan ett ska även SAIK:s klubbrum ligga, Göransson Arena har sina kontor här och Jernvallen rehab ska flytta hit.

Det finns även åtta omklädningsrum och fyra domarrum som ska omvandlas till loger vid evenemang. Kanske sjunger Malena Ernman upp i ett av dem när hon uppträder på invigningskvällen.

Från arenan går det också en underjordisk spelargång ut mot fotbollsplan, så att fotbollsspelarna kan göra entré på riktigt Champions league-vis.

Ett plan upp, på våning två, finns restaurangen Scandinavian fine food med plats för ungefär 300 personer.

Bakom restaurangen står Claus Hartwig, som också har Axmar brygga och Furuviks brygga. Tillsammans med köksmästaren och platsansvarige Chanpeng S Ericsson och restaurangansvarige Thuoung Thach har han, enligt konstens alla regler, ritat restaurangens kök.

– Det är ett underbart kök, säger han.

Restaurangen ligger förstås med utsikt över arenan.

– Än så länge är det helt öppet ut mot isen. Vi får se om ljudvolymen i restaurangen blir för hög under match, då kan det bli aktuellt att glasa in, säger Claus Hartwig.

På andra våningen finns också sex kiosker, fyra längs med långsidorna och två mot fotbollsstadion.

På plan tre ligger konferensutrymmena, två stora konferensrum och åtta små grupprum. Här har Göranssonska stiftelserna sina kontor. På andra sidan på samma plan finns tv-bryggan där media får hålla till under bandymatcher och andra evenemang.

Går man ytterligare en trappa upp finns fläktrummet där.

Det som också slår besökaren är att Göransson Arena är så snygg. Det är glas, stål, trä och rödfärgad betong i en häftig kombination

– Ja, visst är den vacker. Det ger möjligheter att hålla kongresser och fester här. Det går att skapa en fin stämning. Många andra multisportarenor är rätt fula i jämförelse, säger Maya Olsson.

Som exempel kan nämnas att Murgårdsskolan ska ha sin skolavslutning här 10 juni.

Mer läsning

Annons