Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Med en läxmaskin går läxorna som en dans

/
  • ”Det funkar, det funkar!”. Bom Srikhor, Marcus Berglund och Filip Skogh brast ut i jubel när deras uppfinning – en bilborrmaskin eller möjligtvis en borrmaskinsbil – fungerade precis som det tänkt.
  • den här sätter vi här. Jesper Hedström och Alan Hajo byggde en miniräknare. ”Vi såg en skärm med siffror på och kom på att det skulle bli en miniräknare. Den ska inte kunna göra något annat än att räkna. Men vi har inte hittat något bra lock till den”, sa killarna och arbetade vidare.
  • marsvinsöversättare. Angelina Åslund fick hjälp av inkallade föräldern Erik Andersson att använda limpistolen. Angelina tänkte bygga om en gammal telefon till en marsvinsöversättare. ”Jag har ett marsvin som heter Valdemar och jag undrar ibland vad han säger”, förklarade hon.
  • LÄXMASKIN. Weam Al-Zhairi och Mirna Nazar uppfann en mackpär som underlättare läxläsningen massor. Det är bara att trycka in rätt färgkod för ämnet du behöver lära dig och så far kunskapen in i huvudet. ”Så kan man göra roliga saker i stället för att läsa läxor”, sa tjejerna.

En marsvinsöversättare är en fiffig mackapär som översätter det ditt marsvin säger till mänskligt språk.

Och med en läxmaskin går läxläsningen som en dans – bara att trycka in rätt färgkod för ämnet du behöver lära dig och så far kunskapen in i huvudet.

De ljusa idéerna stod som spön i backen när Murgårdsskolans femmor i går hade pillardag.

Annons

I två klassrum på Murgårdsskolan kryllade det på torsdagen av unga uppfinnare som plockade isär gamla symaskiner, telefoner, stereoapparater och en hel massa telefoner för att sätta ihop dem till helt nya mojänger, makapärer och makalösa manicker.

När det är pillardag är det nämligen bara fantasin som sätter gränserna.

Bland skruvar, plastbitar och kretskort satt tre killar och mekade vid ett bord.

– Vi gör en bil med en borrmaskin bak. När bilen kör ska borren snurra, berättade Marcus Berglund innan han, Bom Srikhor och Filip Skogh brast ut i jubel.

– Det funkar, det funkar!

Pillardagen ingår i ett teknikprojekt som Murgårdsskolan har i samarbete med Sandbacka Park som heter Från idé till verklighet. Målet är att stimulera elevernas kreativitet och entreprenörsanda.

– Elevernas ska känna att ingenting är omöjligt, sa läraren Gunilla Hedenström.

Uppfinningar ställs ut

Som inspiratör under dagen var Åke Hellström från nätverket Snilleblixtarna inbjuden.

Angelina Åslund hade hittat användbara prylar i en gammal telefon som hon tänkte omvandla till en marsvinsöversättare.

– Jag har ett marsvin som heter Valdemar och jag undrar ibland vad han säger, förklarade hon bakgrunden till uppfinningen.

Elin Malmqvist, Elisabeth Andersson och Tilia Andersson hade högtflygande planer.

– Vi ska bygga en rymdraket för vi hittade så många saker som passar till en sådan. Viktigast är en propeller och det har vi, sa tjejerna glatt.

En annan fiffig uppfinning var den läxmaskin som Weam Al-Zhairi och Mirna Nazar arbetade med. Alla skolämnen har en egen färgkod som man kan knappa in i maskinen, som via en miniparabol och två antenner sedan sänder kunskapen rätt in i huvudet.

– Så kan man göra roliga saker i stället för att läsa läxor.

7 december ska elevernas uppfinningar ställas ut på Sandbacka Park.

Mer läsning

Annons