Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Med smak av Japan

/
  • TJUVTITT. Om ungefär en månad slår Aldo Truffini och sonen Liam Galanda upp dörrarna till 5 sensi på Hyttgatan. Restaurangen är japaninspirerad och här kommer att erbjudas både sushi och teriyaki – men desserterna blir italienska.

Från italienskt till japanskt.

Om en månad slår Aldo Truffini upp dörrarna till nya restaurangen 5 sensi på Hyttgatan. Här står sushi och kyckling teriyaki på menyn, blandat med fräsch GI-mat.

– Det är spännande att prova på något nytt, säger han.

Annons

På mitten av 90-talet öppnade Aldo Truffini Pizzeria Viking, men tröttnade efter några år på pizza och kebab. Sedan blev det framgångsrika Aldos Deli på Köpmangatan som han sålde i höstas.

– Det blev mer och mer jobb och gick inte längre att hålla inom familjen, säger han.

Nu väntar en utmaning i form av japansk mat.

Alla sinnen

I flera månader har det suttit papp över fönstren till gamla Mix kafé. Där bakom har Aldo och sonen Liam Galanda arbetat för fullt med att omvandla lokalerna till en restaurang i lite stramare stil.

Nu är de nästan klara och i mitten av januari öppnar de 5 sensi – fem sinnen.

– Vi vill göra mat som uppskattas av alla sinnen, förklarar Aldo Truffini valet av namn.

Hemmabruk

5 sensi blir ett familjeföretag, där far och son ska göra det mesta själva. Detta trots att de tidigare bara gjort sushi för hemmabruk.

I Japan brukar man säga att man inte blir sushikock förrän man har sju års erfarenhet.

Men Aldo och Liam har kallat in proffshjälp för att lära sig så mycket om sushi (själva riset), sashimi (rå fisk) och makirullar (inslagna i sjögräs) som det bara går.

– Vi håller som bäst på att träna och experimentera.

– Vi vill vara uppfinningsrika, säger Aldo och tillägger att man kan använda så mycket annat än rå lax till sushi, rödbetor eller lövbiff till exempel.

Kaffeälskare

Men helt släpper han inte det italienska.

– Jag älskar kaffe, så självklart ska man kunna få både espresso och cappucino här. Och tiramisu är ett bra alternativ till japanska efterrätter.

Konkurrens

Det öppnar även ett annat ställe i Sandviken inom kort som kommer att erbjuda sushi, Matkällan, där videobutiken Lilla Hollywood låg förut. Där ska man även servera pizza, pasta och sallader.

Men Aldo Truffini räds inte konkurrensen.

– Folk reser så mycket nu och är öppna för utländsk mat. Det är många som har saknat sushi.

Han tror även att läget på Hyttgatan, nära Kristers strömming, Mulligans och Palaia, är en fördel.

– Det blir lite som Söder i Gävle, med flera matställen tätt inpå varandra, som lockar folk, säger han.

Mer läsning

Annons