Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

... medan de anställdas löner offrades

/
  • Blev av med tusenlapp. ”Jag trivs med jobbet och arbetskamraterna. Det är trots allt viktigare än vad jag får i lönekuvertet”, säger Peter Åberg, metallarbetare på Sandvik sedan 1989, som offrade en tusenlapp i månaden under finanskrisen.

Metallarbetaren Peter Åberg förlorade ungefär en tusenlapp i månaden under finanskrisen. Utdelningen under uppgången har hittills varit mager.

– Nog är det lite uppkäftigt med tanke på att det gått så kort tid, säger han om de höga Sandvikchefernas löneökningar.

Annons

Arbetarbladet berättade i onsdagens tidning om den nye vd:n Olof Faxanders fasta lön på 9,9 miljoner kronor – 2,3 miljoner mer än vad företrädaren Lars Pettersson fick i fjol.

– Bara den ökningen motsvarar ju ungefär sju årslöner för oss. Vi leker i olika sandlådor, säger Peter Åberg.

Han jobbar med kapning och riktning av rostfria hydraul- och instrumentrör på röravdelningen inom Sandvik Materials Technology (SMT) i Sandviken.

Avstod från löneökning

Han tjänar 21 850 kronor i månaden plus skifttillägg, 720 kronor mer än i slutet av 2009.

När finanskrisen slog till avstod metallarbetarna inom SMT från ett lönepåslag på 700 kronor i månaden. Lönehöjningen sköts upp till i början av 2010. De gick också miste om en fast bonus på 270 kronor.

Facket försöker nu förhandla upp värdet på ett påslag på 212 kronor som skulle ha betalats ut i somras.

”Trivs”

– Jag skulle gärna vilja tjäna mer. Men jag trivs med jobbet och arbetskamraterna. Det är trots allt viktigare än vad jag får i lönekuvertet, säger Peter Åberg.

Jobbar i tvåskift

Skiftjobbet trivs han också med, vilket fyller på kontot med några tusenlappar varje månad. Han jobbar kontinuerligt tvåskift och är ledig var tredje vecka.

Det ger honom mer tid att vistas ute i naturen, bland annat att jaga som är hans stora intresse.

Mer läsning

Annons