Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mekkabaffären nu överklagad

Sandviken Energis köp av konsultföretaget Mekkab är nu överklagat hos länsrätten.

Bakom överklagandet står folkpartisten Olov Göransson med uppbackning av Micha Velasco, företagarombudsman vid näringslivsorganisationen Den nya välfärden.

Annons

Styrelsen för Sandviken Energi beslutade i måndags att köpa energisparföretaget Mekkab. Affären godkändes samma kväll av ett oenigt kommunfullmäktige.

Men nu vill Olov Göransson att köpet ska stoppas. Han har överklagat fullmäktiges godkännande och begärt inhibition, alltså ett verkställighetsförbud i avvaktan på att länsrätten prövar om fullmäktigebeslutet togs på lagliga grunder.

Som ombud för Olov Göransson agerar Micha Velasco, företagarombudsman vid stiftelsen Den nya välfärden.

– Han tycker det är en intressant principfråga att driva för organisationens räkning. Det är bra att vi som anser att det här köpet ör olagligt får hjälp på vårt sätt när de som drivit igenom beslutet har tillgång till kommunens egna tjänstemän, säger Olov Göransson.

”Luddigt beslut”

Micha Velasco anser att kommunfullmäktiges beslut från i måndags är olagligt på tre grunder. Nämligen att den köpta verksamheten inte är förenlig med kommunala kompetensen, att beslutet är ofullständigt och att företagsförvärvet riskerar att utgöra ett otillåtet stöd till Mekkabs ägare Mats Mattsson.

– Det råder begreppsförvirring över vad energihushållning innebär och vad ett kommunalt elbolag får göra. Det Mekkab sysslar med är inte detsamma som avses i de förarbeten som kommunjuristen Ulf Back hänvisade till i kommunfullmäktiges debatt. Beslutet är också väldigt luddigt, säger Micha Velasco.

Mer läsning

Annons