Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miljardförlust väntar Sandvik

/

(uppdaterad 11:50) Krisen för Sandvik är långt ifrån över. I morse gick bolaget ut och varnade för en brakförlust med 2-2,5 miljarder kronor för årets andra kvartal.

Annons

– Mig veterligen har vi aldrig haft en så kraftig nedgång i Sandviks historia, säger Jan Lissåker, chef för investor relations.
I våras presenterade Sandvik för första gången sedan 1983 en kvartalsrapport med förlustsiffror. Då handlade det om ett minus på 429 miljoner kronor. Det är ändå långt ifrån de hisnande siffrorna i den vinstvarning som stålkoncernen kom med på onsdagen. Prognosen är en förlust med uppemot 2,5 miljarder kronor för årets andra kvartal.
– Det är en fullständigt unik situation som Sandvik befinner sig i, säger Jan Lissåker som uppger att han aldrig varit med om något liknande under de 25 år som han jobbat för bolaget.
Anledningen till förlustsiffrorna är en fortsatt låg orderingång. I början av året fanns en orderbok som Sandvik kunde beta av men den har snabbt ätits upp. Under april-maj minskade ordrarna till drygt hälften jämfört med samma period förra året. För att börja ta av lagren har Sandvik haft en produktionstakt som ligger tio procent under orderingången.
– För att inte råka ut för inkurans eller behöva skrota våra produkter så måste vi sänka våra lager. Produktionsenheterna utnyttjas i väldigt låg grad nu, säger Jan Lissåker.
Förlusten beror även på att det kostar pengar att omstrukturera bolaget och stänga produktionsenheter. Dessutom är Sandvik tvunget att skriva ned värden på tillgångar och goodwill.
De stora personalneddragningar som gjorts, cirka 6 000 personer globalt, har inte slagit igenom helt än utan väntas få full effekt först i slutet av året. Avtalen om arbetstidsförkortningar för uppemot 14 000 anställda börjar gälla nu i juni. Totalt väntas förändringarna ge en besparing på sex miljarder kronor för Sandvik i år.
Merparten av krisavtalen är skrivna så att Sandvik förbinder sig att inte varsla på nytt under tiden. Ytterligare neddragningar måste därför vänta till efter 31 mars 2010, uppger Jan Lissåker.
Men det finns ljusglimtar i mörkret. Energisektorn, framför allt rör till kärnkraftsindustrin, går fortsatt bra liksom medicinteknik.
– Det är en tuff tid men vi ska komma igenom det här, säger Jan Lissåker.
Vinstvarningen kom som en negativ överraskning för marknaden och aktien dök kraftigt. Analytiker Peder Frölén på Handelsbanken kallar Sandviks lagersituation för ohållbar och förutspår en lika stor förlust för årets tredje kvartal. Han tror att Sandvik måste skära i produktionen med 50-60 procent.

Mer läsning

Annons