Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miljöfarligt utsläpp hotade reningsverket

Ett omfattande utsläpp av diesel har påverkat Hedåsens avloppsreningsverk. Händelsen är polisanmäld som miljöbrott.
– Men vi är medvetna om att det är extremt svårutrett, säger miljöinspektören Andreas Wikström.

Annons

Det var i förra veckan som personalen vid reningsverket både såg och kände lukten av diesel i bassängerna.

– Eftersom det här är ett verk som försörjer hela Sandvikens tätort blir utspädningseffekten betydande. När det ändå märks så här tydligt är det lätt att inse att det handlar om ett mycket stort utsläpp, säger Andreas Wikström, miljö- och hälsoskyddsinspektör vid Sandvikens kommun.

Fördubblad fosforhalt

Trots utökad dosering av kemikalier mer än fördubblades fosforhalten under två dygn. Om utsläppet upprepas kan det i förlängingen påverka exempelvis Storsjöns vattenkvalité.

Var dieselutsläppet kom ifrån är, enligt Andreas Wikström, mycket svårt att ta reda på i efterhand om inte polisen eller kommunen får konkreta tips att gå på.

– Det kan ha hamnat i avloppsvattnet från vilken plats som helst inom Sandvikens tätort. Det kan också vara ett företag med exempelvis industriverksamhet som haft en incident utan att rapportera det.

– Vi har pratat med räddningstjänsten och det finns, såvitt de känner till, ingen olycka som kan kopplas ihop med den här händelsen.

Rejäl störning

Även om miljöfarliga utsläpp av det här slaget är extremt svårutredda har kommunerna en skyldighet enligt miljöbalken att göra en åtalsanmälan till polisen.

– Det var en allvarlig händelse som ledde till en rejäl störning vid reningsverket, konstaterar Andreas Wikström.

Mer läsning

Annons