Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miljömärkt ökar i Sandvikens affärer

Antalet miljömärkta varor ökar i Sandvikens matbutiker. På tre år har framförallt de kravmärkta produkterna blivit fler, visar en ny inventering.

Annons

– Även mindre affärer har kunnat hänga med i utvecklingen, säger Anneli Aronsson, miljösamordnare på Sandvikens kommun.

För tre år sedan gjordes en butiksinventering i Sandviken där man tittade efter de miljömärkta alternativen Krav, Bra Miljöval och Rättvisemärkt på 38 varor. Nu har Agenda 21 i Sandviken tillsammans med Naturskyddsföreningen gjort en ny koll, den här gången ingår Svanen som miljömärkt alternativ.

– Det har blivit en stor skillnad på de här tre åren. En del butiker har mer än dubbelt så många miljövänliga alternativ i dag, säger Anneli Aronsson, miljösamordnare på kommunen.

14 butiker inventerades och enligt Anneli Aronsson hänger de mindre affärerna med och kan erbjuda miljömärkta produkter, om än inte i samma utsträckning som de större.

Antalet kravmärkta produkter har ökat mest. Coop Extra, som hade nio kravmärkta produkter 2005 hade 27 i år, och liknande utveckling ses hos flera affärer. Däremot har kravmärkt kött minskat, något som kan höra ihop med ökningen av lokalproducerat.

Hud- och hårvårdsprodukter finns mycket sällan som miljövänliga alternativ i butikerna, däremot är kravmärkta ägg och mjölk standard hos de flesta.

– Och fortfarande är priserna lite högre, men de jämnar ut sig, säger Anneli Aronsson.

Mer läsning

Annons