Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miljöministern tar myggplågan på stort allvar

/

Regeringens tillstånd för myggbekämpning gäller i den utsträckning som är nödvändig för att göra situationen uthärdlig för boende och djur under resten av sommaren.

Annons

Samtidigt drar också Naturvårdsverket tillbaka sin överklagan från Miljödomstolen. Regeringen skriver i sitt beslut att de ser allvarligt på mygginvasionen kring Nedre Dalälven.

– Den stora mängden myggor innebär en direkt fara för människors hälsa. Det är en akut allmän angelägenhet att avvärja kläckningar av nya myggor, säger miljöminister Andreas Carlgren i ett pressmeddelande.

Han bedömer förhållandena i området som olidliga för människor och djur som inte längre kan vistas utomhus. Problemet får stora negativa konsekvenser näringslivet. Både turistnäringen och lantbruksnäringen drabbas hårt.

Tillstånd ges därför för användningen av bekämpningsmedlet BTI, trots att det ännu inte är formellt godkänt i Sverige.

Medlet får användas för bekämpning av myggor i de delar av Natura 2000-områdena där Nedre Dalälvens utvecklingsbolag tidigare i sommar inte tillåtits bespruta.

Efter regeringens klartecken drog även Naturvårdsverket tillbaka sina överklaganden från Miljödomstolen som gäller samma skyddade om- råden.

– Vi är medvetna om att det har blivit en extrem myggsituation i år och återkallar överklagandena för att inte hindra att regeringens beslut verkställs, säger tillförordnade enhets-chefen Anna Lindhagen.

Men både Kemikalieinspektionen och Naturvårdsverket är oroliga för de långsiktiga konsekvenserna.

– I grunden anser vi att det behövs ett robustare underlag. Det finns många exempel på bekämpningsmedel som först tett sig som väldigt bra lösningar på kortsiktiga problem, men som på längre sikt haft oönskade effekter på andra arter och ekosystem, säger Anna Lindhagen.

Naturvårdsverket ska nu utreda frågan vidare under hösten och vintern. Det pågår en vetenskaplig utvärdering av myggbekämpningen som ska vara klar i höst. En långvarig myggbekämpning misstänks kunna leda till att myggorna blir resistenta.

 

Mer läsning

Annons