Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miljösmarta elever prisades

/
  • Idé på resa. Sebastian Botolfsen-Edlund har flera bra förslag på vart klassen ska resa. Det var det stora priset som Mike Morris från boken ”Miljösmart” och Kent Byman, marknadschef på Sandviken Energi, delade ut i går.
  • Vet precis. Ulrik Carlsson vet precis vad Sandviken Energi gör när bolaget inte är med och sponsrar miljötävlingar. ”Det är ni som skjuter upp raketerna när Saik gör mål”, svarar han med självklar stämma.
  • Vinnarklass. Vinnarreceptet från klass 1-3E på Björksätraskolan var ett välkomponerat bidrag med bilder och många handfasta miljötips. I går fick eleverna diplom och löfte om att få göra en gemensam resa.
  • ”Tröga föräldrar”. Moa Borg, Jamelia Nilskog Butt och Matilda Thysell har många smarta miljötips. En del handlar om hur man bäst sorterar sopor hemma,  men en av tjejerna avslöjar att det kan vara svårt att få föräldrarna att göra som man säger.

Eleverna i klass 1-3E på Björksätraskolan vet hur man ska göra miljön bättre. I går prisades de med diplom och en resa för sina smarta tips.

Annons

Skolklasser i hela Gästrikland har deltagit i en tävling som anordnas av Sandviken Energi och företaget Sorrento som står bakom boken ”Miljösmart” som eleverna fått läsa.

Totalt blev det 51 bidrag från 21 skolor och bäst av dem var klass 1-3E från Björksätra. Eleverna har bland annat skickat med bilder från ett besök på återvinningsstationen där de lärde sig att slänga saker i rätt soptunna. Men viktigast av allt var att de kom med många bra miljötips som man kan göra hemma.

– Sortera soporna, föreslår Jamelia Nilskog Butt.

– Och så kan man åka mindre bil så blir det mindre avgaser. Man kan cykla eller gå istället, tycker Moa Borg.

– Ja, eller åka buss och tåg, fyller Matilda Thysell i.

Tjejerna var säkra på att klassen skulle vinna eftersom de hade ett så bra bidrag. Nu får de åka på en resa tillsammans. Vart färden går har de inte bestämt än men många av eleverna är sugna på att åka tåg, berättar deras lärare Sabina Höglund.

Enligt Kent Byman, marknadschef på Sandviken Energi, och Mike Morris från ”Miljösmart” har många bra idéer kommit in till tävlingen. Bland förslagen finns ett totalförbud för bilar. En klass hade även rensat bort alla gamla tuggummin som klämts fast under bänkarna. Nu körs projektet vidare ett år till och utökas till att gälla Gävleborg och Dalarna.

Mer läsning

Annons