Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mindre volymer ger schemaändringar på Sandvik

/

Lågkonjunkturen har börjat få effekter på Sandvik. På flera platser har man redan gjort förändringar, till följd av minskade produktionsvolymer. Bland annat på Rörverk 98 kommer man att gå ner i skift.

Annons

Redan vid senaste kvartalsrapporten syntes signaler om att tuffare tider väntade på Sandvik SMT. En minskad orderingång hade börjat märkas och nu får den effekter ute i verksamheten.

Bland annat på Rörverk 98 ska man inom kort gå ner i skift och ett antal skiftlag blir övertaliga. De vikarier som finns där får gå hem och de andra hänvisas till den nya ”utvecklingsgruppen” där de kan slussas ut i andra skiftlag när de behövs. Enligt metallklubbens ordförande Bo Boström beror det på att produktionsvolymerna går ner:

– Men det är inget konstigt med det, så här gör vi ofta i perioder. Och det är inget speciellt på Rörverk 98, vi gör samma sak överallt, säger han.

Risken finns att de som blir kvar på arbetsplatserna, när man gått ner i skift, får betydligt tuffare arbetstider än tidigare och blir av med en del av de luckor och ledigheter som fanns i det gamla schemat.

– Det är klart att man inte alltid blir glad när man måste gå från ett skift till ett annat. Men det är volymerna som styr det här. Det är alltid trist när man gör om i skiftlag men alla lag behövs inte.

Det var i somras som beskedet kom om att 700 jobb måste bort från Sandvik SMT inom ett och ett halvt år. Man sa då att det skulle lösas genom pensionsavgångar eller anställda som frivilligt byter jobb och att inga anställda skulle behöva varslas.

Mer läsning

Annons