Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Minnessten över slaget i Mom på plats igen

/
  • SPÄNNANDE. Torbjörn Källström, Ovansjö hembygdsförening, lämnade över ordet till arkeolog Elise Hovanta som berättade spännande sägner om slaget.

Ovansjö hembygdsförening har sett till att minnesstenen över slaget vid Syltbäcken har restaurerats. Under lördagen återinvigdes stenen med tal och sång.

Annons

Stenen har tvättats av och man har fyllt i skriften. Ett arbete som kostat 51 000 kronor och där hembygdsföreningen fått bidrag från två fonder.

Minnesstenen står i byn Mom mellan Kungsgården och Storvik. Den restes ursprungligen 1928.

Danskarna fick fly

Under återinvigningen och för 70–80 åhörare berättade arkeolog Elise Hovanta om sägnerna kring stenen. I gamla skrifter står att läsa att det hölls ett slag mellan svenskar och danskar vid Syltbäcken och där danskarna drevs på flykten. Hovantas efterforskningar visar att det bör ha varit 1467.

– Danskarna ska ha blivit ”syltade” i bäcken som färgades röd. Därav namnet Syltbäcken.

Kulor och stridsyxor

Bevis för att ett slag ägt rum är att man i åkrarna hittat små kulor, spjutspetsar, hästskor och stridsyxor. Elise Hovata vill nu komplettera de gamla fynden.

– Tillsammans med en grupp slagfältsarkeologer vill jag gå över åkrarna med metalldetektor. Vi har fått en mindre summa pengar från ett par fonder i Sandviken och sökt från Gästrikefonden utan att få något. Det vi fått hittills räcker till 20 procent av ytan och det ska vi naturligtvis göra

Också museichef Peder Melander talade innan sångkören ”Syltkören” underhöll.

Mer läsning

Annons