Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Misstänkt pyroman härjar i Gästrikland

/
  • Tredje och fjärde branden fredag. Västerleden Sandviken, först började det brinna i en container med papper, senare började container bredvid med plats att brinna.
  • Första branden fredag. Marken under en kraftledningsgata efter Järbovägen började brinna. Räddningstjänsten hade släckt branden strax före 09.00.
  • Andra branden fredag. En grotvälta på Sveaskogs mark började brinna. Räddningstjänsten hann förhindra att den spreds sig ytterligare. Det blev den tredje branden på kort tid på Sveaskogs mark.

Sex bränder på mindre än en vecka.
Misstankar finns om att bränder kan vara anlagda.
– Det kan vara någon som slarvat men det kan också vara någon som tänt på, säger Per Sjöberg, förundersökningsledare vid polisen i Sandviken.

Annons

Klockan 23,40, natten till i går fick räddningstjänsten det första larmet. En brand hade brutit ut i skogen vid en kraftledningsgata efter Järbovägen i Sandviken.

Mindre än en timme senare observerade en fiskare en vit Saab 900 efter Korsåvägen i Storvik. Strax efter, 00,40, börjar en så kallad grotvälta, en rishög, efter samma väg att brinna.

40 minuter senare, 01,20, började en container vid Västerleden i Sandviken brinna. Räddningstjänsten hann bara släcka branden och lämna platsen innan nästa container på samma område började brinna, klockan 02, 50.

Fyra bränder på en natt och två grotvältsbränder i Hofors under förra veckan. Polisen börjar bli orolig.

– Om det är någon som går omkring och tänder på är det oroande, mycket oroande, säger Per Sjöberg, förundersökningsledare i Sandviken.

Om den vita Saaben vid Korsåvägen har något med den branden att göra är oklart. Det är även oklart hur samtliga bränder startat. Per Sjöberg vill inte dra några slutsatser. Trots att tre av bränderna startat på precis samma sätt, i så kallade grotvältor, och vid nästan samma tidpunkter, när ingen åska härjat i områdena.

– Vi arbetar förutsättningslöst. Det kan ju mycket väl vara någon som slarvat eller någon som tänt på. Men bränderna i containern är definitivt anlagda, säger han.

Om någon teknisk undersökning kommer att påbörjas är också oklart.

– Det är svårt när vi inte har något att gå på. Man kan ta hjälp av en spårhund för att ta reda på om någon vätska har använts för att starta bränderna, säger han.

För Sveaskog som äger skogen där de tre grotvältorna har brunnit är bekymrade. Totalt skulle bolaget ha tjänat över 160 000 kronor på "rishögarna" när de sålts vidare till värmeverk.

– Nu får vi betala i stället för eftersläckningsarbete och bortforsling av skadad skog, säger Elin Larsson, skogsansvarig i Sveaskog.

Men hon tror inte att någon vill skada bolaget.

– Det är nog bara någon som tycker att det är kul att tända på sådana här högar, säger hon.

Mer läsning

Annons