Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mode för myggsommar

/
  • Skydd. På Ica i Österfärnebo väljer Marianne Sällberg bland myggmedlen tillsammans med dottern Els-Marie och barnbarnet Markus Sällberg. Det blev till slut den populära elspiralen.
  • Myggmode. Arbetarbladets reporter provar det senaste. Åsa Ericsson på Färneboden fick hem denna myggjacka för en vecka sedan.
  • hatten är ett måste. Hilding Burman klipper gräset till sommarhuset i Österfärnebo.  Foto: Lars Nyqvist
  • Glest på hyllan. Ica i Österfärnebo får beställa hem myggskydd och myggmedel stup i kvarten. Det säljer slut snabbt.
  • Känslig. Albin Grankvist, 3 år, på förskolan Lingonbacken är känslig för myggen. När han blir biten svullnar det upp och kliar. Men om han gungar fort hinner inte myggen sätta sig.

Ihjälstuckna fågelungar, regnkläder alla dagar i veckan, tomma lekplatser, rymdmänniskor och ett evigt smörjande av myggmedel, det är vardag i Österfärnebo. Myggen har invaderat.

Annons

Myggen har kommit till Österfärnebo, och till skillnad från Bärrek som nu har fått tillstånd till besprutning, ser man inget slut på det eviga stickandet. Vissa familjer tvingas åka mil för att rasta hunden, andra löser det genom att ha regnkläder på sig, sju dagar i veckan. Ica i Österfärnebo har nästan sålt slut på myggmedel. Byborna och de tillfälliga sommargästerna har laddat inför den värsta mygg-sommaren på länge.

– Det är glest på hyllorna, vi beställer hem nytt hela tiden, det finns helt klart en kraftig efterfrågan på myggmedel och myggskydd här, säger Magnus Larsson, Ica-handlare i Österfärnebo.

Margaretha Lavén Burman och Hilding Burman har haft sommarhus i byn See i Österfärnebo i över 20 år. Detta är den värsta myggsommaren hittills. De går inte utanför huset utan skyddshatt, och det kan bli svettigt när man jobbar mycket i trädgården.

– 1991 och år 2000 var jobbiga år, men det här är det värsta hittills tror jag. Det går inte att sitta ute och så fort man rör i buskarnas möts man av ett moln av mygg, säger Hilding som tillfälligt har stannat gräsklipparen och dragit upp hatten. Myggen dras till honom direkt och han får snabbt tio myggor i pannan och i tröjringningen.

– Vi går aldrig ut utan mygghattarna. Man vill inte smeta in sig med en massa medel heller hela tiden, man vet ju inte vad de innehåller. Tänk att så små kryp ställer till så mycket elände, säger Margaretha.

Hilding och Margaretha hoppas att länsstyrelsen ska ta tillbaka sitt beslut om att säga nej till besprutning kring naturreservatet och nationalparken.

– Sommaren är ju kort, vi vågar inte ta hit främmande. Det har varit såhär i 14 dagar nu och det ser inte ut att bli bättre. Är människorna i Österfärnebo mindre viktiga än några fåglar i naturreservatet? undrar Margaretha.

På förskolan Lingonbacken står lekplatsen ute ofta tom. Det är få av barnen som leker utomhus. Barnen är ordentligt insmorda hemifrån och om de går ut har de långa byxor, långärmat och keps eller mössa. Men i‑dag fläktar det lite, så några av de äldre barnen leker ute en stund.

– Det är svårt att vara ute för barnen, de mindre stannar inne, de kan inte skydda sig själva och slå bort myggen. Men de större barnen brukar gå ut efter lunch. Om man cyklar eller gungar hinner myggen oftast inte sätta sig, säger förskolelärare Anita Arvidsson.

Albin Grankvist, 3 år, är lite extra känslig mot myggen. När han blir biten svullnar det upp och kliar. Han har uppåt 20 bett i ansiktet och lika många på höger axel. I vanliga fall brukar han ha både mössa och keps på sig när han är ute, för att vara på den säkra sidan. Men det hjälper inte alltid med skydd, häromdagen fick han ett bett på tån.

– Det gjorde jätteont! säger Albin från gungan som han driver på till hög fart.

Men barnen och fröknarna på Lingonbacken är glada ändå och försöker göra det bästa av situationen.

– Vi har gjort om Pippis sommarsång, ”Och nu så vill jag sjunga att sommaren är skön...” På slutet sjunger vi ”och alla söta myggor dom vill vi INTE ha...”, sjunger fröken Kia Mattsson och skrattar med barnen.

Mer läsning

Annons