Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mona Sahlin sugen på valspurt trots opinionen

/
  • TORGMÖTE. Socialdemokraternas partiordförande, Mona Sahlin kom till torgmötet i Krysset åtföljd av Sandvikens kommunalråd, Peter Kärnström och riksdagsmannen och distriktsordföranden, Raimo Pärssinen.
  • FRAMTIDENS POLITIKER? Raimo Pärssinens dotter Julia Pärssinen, 10 år, fick en egen pratstund med Mona Sahlin. ”Jag är här för att det är kul och för att pappa är sosse”, säger hon.
  • SPONTAN ÅHÖRARE. Sandvikenbon Gustav Norström visste inte att partiledaren skulle komma, men passade på att lyssna på talet. ”Det var bra”, sammanfattar han.
  • TORGMÖTE. 21-åriga Jenny Stenmark var en av de Sandvikenbor som kommit till Krysset för att lyssna på Mona Sahlin. ”Det är ju jämnt så när de pratar, det spelar ingen roll vem det är så låter det bra. Efter det här talet hade jag röstat på socialdemokraterna”, säger hon.

Trots usla opinionssiffror var det glada miner när Mona Sahlin besökte Sandviken och Socialdemokraternas distriktskongress på lördagen. Vid lunchtid höll hon torgmöte i Krysset där hon framför allt gick till angrepp mot regeringen. Hon anser att de inte tar hand om dem som nu förlorar sina jobb.

Annons

Solen lyste på en klarblå himmel när Socialdemokraternas partiordförande Mona Sahlin kom till Sandviken på lördagsförmiddagen.

– Jag är glad att vara här, men jag skulle önska att det bara var några månader kvar till val istället för 1,5 år, inleder hon sitt torgmöte.

Att hennes parti har förlorat närmare en kvarts miljon röster bara den senaste månaden oroar henne inte.

– Det kommer att bli ett väldigt jämnt val och det var det sist också, säger hon.

Hennes förklaring till de låga siffrorna är att regeringar generellt har större förtroende i början på en kris.

– Då är det inte så mycket som oppositionen kan göra. Att jag har tagit ett nytt grepp genom att gå ihop med Miljöpartiet och Vänsterpartiet har också varit kontroversiellt, säger Mona Sahlin.

Hennes försvar för att bilda allians med MP och V handlar mycket om lojalitet.

– Vi kan inte få egen majoritet och de har stöttat oss under många år, nu vill vi vara med och hjälpa dem. Och det är många länder i Europa som har en röd-grön regering.

Att det skulle finnas ett missnöje med partiet vänder hon till att det finns höga förväntningar, men att turerna kring Wanja Lundby-Wedin har skadat partiet är inget hon hymlar med. Hon har förståelse för att folk är besvikna.

– Om någon av oss finns någonstans så vill vi att den ska göra skillnad, självklart vill vi att LO:s ordförande ska göra skillnad, säger hon och fortsätter:

– Men det är inte anledningen till opinionstappet, det hände tidigare.

Hennes budskap på torgmötet i Krysset var att hon står för en politik som just gör skillnad och hon kritiserade sedan regeringen för att vara för passiva i Varselsverige.

– Sven Otto Littorin (M) sa: ”I år är ett skitår och nästa år blir också ett skitår”. Ungefär som att regeringen bara kan sätta sig ner och dricka kaffe för att vänta ut lågkonjunkturen. Det går inte att tänka så, sade Mona Sahlin.

Det hon vill se är en förstärkt a-kassa och bättre arbetsmarknadsutbildningar.

– Vi har en av Europas sämsta a-kassor där många inte ens har råd att vara med.

Riksdagsmannen och distriktsordföranden, Raimo Pärssinen, tackade Mona Sahlin för att hon kommit till Sandviken och deklarerade sedan att Socialdemokraterna i Gävleborg ska jobba offensivt för att det blir ett regeringsskifte nästa val.

– Vi ska ge järnet i det här valet – för att vi hatar orättvisor, sade han och gav Mona Sahlin en varm kram och en bukett med röda rosor.

Mer läsning

Annons