Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mona skapar konst av skrot

/
  • Bildelar blir till konst. Mona Nilsson från Sandviken är en av debutanterna i årets konstrunda. Hon gör konst av gammalt skrot, som bildelar av muttrar.
  • Fyra debutanter och en veteran. De här personerna är fem av Gästrik Konst konstnärer som du i år kommer att kunna avnjuta konst hos. Christer Olsson kommer att ställa ut sina fotografier på ljusfenomen i Gysinge Bruk, Mona Nilsson, ställer ut sina skrotskulpturer i konsthallen i Sandviken, Eija Olsson kommer även hon att ställa ut skrotkonst men på sin går i Västerbo i Ockelbo. Där kommer även dottern Annika Olsson ställa ut sina naturtrogna fotografier. Veteranen Tord Larsson ställer även han ut skulpturer gjorda av skrot, på stationshuset i Storvik.
  • Skrot är konst. Eija Olsson från Ockelbo visar att gammalt skrot kan få nytt liv med hjälp av en svets.

Gamla bildelar som blir stommen till en häst eller ett äggskal som blir en vacker syn för ögat.

Årets konstrunda i västra Gästrikland visar prov på att det mesta i vår omgivning kan bli konst, i rätt händer.

Annons

65 konstnärer utspridda från norr till söder i Gästrikland. Gästrik Konst konstrunda blir minst lika stor och varierande som de tidigare tio åren har varit. Men 17 av de 65 konstnärerna är i år helt nya för rundan, och två av dem använder sig av skrot för att tillverka sin konst.

Mona Nilsson från Sandviken har bland annat tillverkat en häst från gamla bildelar och människoliknande figurer från konservburkar och glödlampor.

Medan Eija Olsson har en egen skothög hemma på gården i Ockelbo som hon använder sig av för att svetsa ihop sina afrikanska djur.

I år har även rundan fått sin hittills yngst konstnär att debutera. Annika Olsson är 17 år och kommer att visa prov på naturens skönhet genom sin kamera.

Men hur ska man hinna med att besöka alla 65 konstnärer under påsken då rundan pågår?

– Mitt tips är att man åker längst norrut och sen jobbar sig neråt, då hinner man. Om man inte fastnar hos någon konstnär extra länge då, säger Henrik Jakenberg, ordförande i Stiftelsen Gästrik Konst.

Mer läsning

Annons