Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mordturism i Gästrikland

/
 • MORDTURISM. Nyfikna har redan börjat leta sig ut till Anders Eklunds hem i Torsåker.
 • KÖPISCAMPING. En del väljer att campa vid en mysig sjö, andra väljer asfalten vid Valbo köpcentrum.
 • BUBBLARE. Än är det bara en tomt,                     men om några år är kanske ”Bäckis” hus i Bönan med bland de                       konstiga turistmålen i Gästrikland.
 • BORTA. Bocken står på plats en månad, förutsatt att den inte brinner, men bockturismen pågår året runt. På sommaren får turisterna hålla till godo med den lilla varianten. NYFIKNA. Daniel Westlings hem i Ockelbo lockar turister. ”En tidning var här och tyckte att det var konstigt att vi inte hade souvenirer med Daniel Westling. Vad skulle det vara? En pappersdocka?” säger Kajsa Carlsson som jobbar på kommunen och får många frågor om Kronprinsessans pojkvän.

Det finns turistmålen som kommunerna framhåller i sina broschyrer. Furuviksparken, Wij trädgårdar, Järnvägsmuseet...
Och så finns det turismen som aldrig skulle hamna i en turistbroschyr.
Arbetarbladet har kollat in den konstiga turismen i Gästrikland.

Annons

För några år sedan började det användas ord för en annorlunda turism som undvek badstränder och turistmål. Chockturism var ett ord, extremturism ett annat. Det handlade om att åka och se Ground Zero i stället för Frihetsgudinnan, kaoset i New Orleans i stället för Eiffeltornet, och boende i Knutby fick vänja sig vid bilar med nyfiket spejande blickar som åkte förbi.

Turism som inte uppmuntras av turistchefer.

– Det är ingenting nytt att vilja kolla på ovanliga platser. Författaren Chris Epting har skrivit en hel serie med reseböcker om var kända amerikaner har dött, säger Klas Ericsson, som har jobbat många år som redaktör för tidningen Res.

Svenska Turistföreningen har tagit fasta på det morbida turistintresset i boken ”Brott och trakt”, en resa i Sverige som guidar till mord och andra ruskigheter.

Men vilka ovanliga platser finns det i Gästrikland som folk dras till i stället för att kolla på apor i Furuvik och växter i Ockelbo?

Arbetarbladet har hittat några konstiga destinationer under semestern i Gästrikland.

Eklunds hem i Torsåker

Efter händelserna i Knutby blev byborna snabbt trötta på alla snokande ”mordturister”, som de kallades, som ställde nyfikna frågor om vilket hus som ”Kristi Brud” bodde i.

Ett liknande intresse finns för dubbelmördaren Anders Eklunds hem i Torsåker.

Arbetarbladet har pratat med en Torsåkersbo som säger att nyfikna kommer förbi, men att det inte sker i en omfattning som är störande.

– Jag hörde häromdagen någon som sa ”nu ska vi kolla var Anders Eklund bodde, och sen ska vi åka och grilla”.

Resejournalisten Klas Ericsson tror att det är det vanliga – det lilla huset i den stillsamma byn – kombinerat med det ohyggliga som drar, och kopplar till det enorma deckarintresset.

– Jag tror det är något djupt mänskligt att vilja se de där platserna, kanske inte bara av ren och skär nyfikenhet utan även för att på något sätt behandla uppmärksammade händelser som på ett eller annat sätt berört en djupt.

– Ond bråd död hör den svenska sommaren till. Deckarläsning med mord och grillning, säger han med hänsyftning till grillcitatet från Torsåker.

Deckarvandringar har blivit populära, till exempel ”Gå i Mari Jungstedts spår på Gotland”. Men då handlar det om fiktiva mördare, till skillnad från i Torsåker.

Westlings barndomshem

Kajsa Carlsson jobbar i receptionen på Ockelbo kommun, och har vant sig vid de ständiga frågorna om kronprinsessans pojkvän, Daniel Westling. Men hon talar inte om i vilket hus han växte upp, och de gör inte andra boende i Ockelbo heller.

– Folk kommer in här och frågar var de bor, men vi säger ingenting.

På ett sätt förstår hon att folk är nyfikna, men tycker ändå att det är konstigt att de vill se ett hus.

Hon skrattar vid minnet av en förbluffad förfrågan om varför inte Ockelbo marknadsför sig med Daniel Westling.

– En tidning var här och tyckte att det var konstigt att vi inte hade souvenirer med Daniel Westling. Vad skulle det vara? En pappersdocka?

Mest är det utländska turister som frågar, från rojalistiska länder som exempelvis Holland. Svenskar kan troligtvis kolla upp namnet ”Westling” på Eniro ...

Resejournalisten Klas Ericsson förstår lockelsen i att se början på resan för mannen från Ockelbo som flyttade till Drottningholm.

– Det är ju en man av den lilla vanliga svenska orten som fått en prinsessa på fall, klart som attan att man vill se hur han växte upp.

Att turister kommer till Ockelbo är bra, tycker Kajsa Carlsson.

Men Daniel Westlings hem får de leta förgäves efter.

Gävlebocken på sommaren

– Var brukar bocken stå?

Det är inte en ovanlig fråga på turistbyrån i Gävle.

Inte var bocken står.

Utan var den brukar stå. På vintern.

En inställd spelning är också en spelning, enligt Ulf Lundell, och en undanställd bock är också en bock enligt turister som vill knäppa kort på tomrummet där den står i december.

– Turister brukar komma in och fråga var bocken brukar stå. Varför man vill veta det vet jag inte, säger Birgitta Larsson på turistbyrån och skrattar.

Hon ser ändå att det finns en poäng med att spana in bockens hedersplats även på sommaren. Det finns en skylt att läsa med bockens historia.

Hur många som kommer in och frågar efter platsen där bocken brukar brinna förtäljer inte historien ...

Semester på Köpis parkering

Solen skiner, naturen grönskar, röken stiger från en engångsgrill.

Men det är inte en grillstund vid en mysig badplats.

Det är kvällsmat vid husvagnen på Valbo köpcentrums parkering.

Husvagnar på parkeringen i Valbo är inte någon ovanlig syn. Att åka runt till olika köpcentra är ett populärt sommarnöje. På Gekås i Ullared har de redan en camping, med ett gratis minitåg in till affären.

Hur länge dröjer det – med alla nya butiker som växer fram – förrän någon startar camping i Valbo också?

Bubblare: ”Bäckis” husbygge

Än är det bara en tomt, men om några år är kanske en sväng förbi ”Bäckis” hus i Bönan en given punkt bland konstiga turistmål i Gästrikland.

Mer läsning

Annons