Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mörkt i skolans budgetkolumner

Barkbrödsdagarna för Sandvikens skolor fortsätter. Vikariestopp och minskad lärartäthet är två åtgärder som föreslås för att underskottet inte ska bli ännu värre 2009.

Annons

En prognos för 2008 är att Sandvikens skolor har ett underskott på 10 miljoner kronor. En ny prognos väntas komma i nästa vecka. Tanken var att skolorna skulle få samma budgetram 2009, men då beräknades underskottet bli hela 30 miljoner kronor. Därför har ramen utökats med 15,2 miljoner kronor. Ändå återstår ett stort gap i skolornas ekonomi.

– Det blir tufft, så är det, säger Kerstin Eriksson, ekonom vid kunskapsförvaltningen.

För att minska minussiffrorna föreslås en rad åtgärder. Vikariestopp för 2008, extra prövning av nyanställningar, minskade anslag till läromedel och datorer med mera.

För 2009 beräknar förvaltningen att kunna spara in 3,5 miljoner kronor på minskad lärartäthet.

– Sandviken är en av de kommuner i Sverige som har högst lärartäthet, säger Kerstin Eriksson.

Även kostnader för plusjobbare, lokaler (nedläggningen av Norrsätraskolans årskurs 7–9 och även samhällsprogrammet på Hammargymnasiets flytt till Bessemercampuset) och elevminskning ska reducera minuskontot. Bara att det blir färre elever innebär en besparing på 7,3 miljoner kronor.

Hur prognosen för resten av 2008 ser ut kan Kerstin Eriksson ännu inte säga. Den kommande veckan kan förvaltningen se om läget ser ljusare ut nu än vid den förra prognosen – eller om det befarade underskottet på 10 miljoner kronor har växt.

På tisdag i nästa vecka träffas nämnden för att besluta om sparförslagen.

Mer läsning

Annons