Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Musik och massage i stället för medicin

Prat i stället för piller när en åldring har svårt att sova. Massage i stället för medicin när någon har ont.
På Tallbacksvägens äldreboende försöker man nu minimera medicin- användningen.
– Pensionärerna blir piggare och gladare. Själva får vi ett roligare jobb, säger undersköterskan Katarina Stenberg.

Annons

Mer piller behöver inte vara lösningen på alla problem när en äldre människa har svårt att sova, känner sig deppad eller har svårt att få i sig maten.

På Tallbacksägens äldreboende jobbar personalen sedan i januari med att hitta andra sätt att få pensionärerna att må bra.

Redan nu har 25 procent av all medicin tagits bort på de avdelningar som tidsmässigt ligger längst fram i projektet.

– Pensionärerna mår bättre eftersom de i stället fått mer individuell omsorg, säger sjuksköterskan Pia Linde.

Hennes uppfattning är att en stor del av all medicin som delas ut till Sveriges pensionärer inte har någon som helst effekt.

Den som en gång blivit ordinerad en medicin fortsätter ofta att ta den på ren rutin utan att någon reagerar.

– Olika läkare sätter in olika piller för samma patient och vågar inte ta bort något som en annan läkare ordinerat. Det finns personer som hade högt blodtryck för 30 år sedan och som fortsatt äta piller för fast problemet är borta. Det finns till och med sådana som fått smärtlindrande medicin i samband med att de skadat sig och sedan fortsatt äta den utan att veta varför.

Till projektet på Tallbacksvägen är läkaren Evert Zetterberg kopplad. Han gör nya bedömningar av vilken medicin som pensionärerna behöver och vilka pillerburkar som kan plockas bort från skåpen utan att det gör någon skada.

– Det är en av förutsättningarna för att vi ska kunna jobba så här. En annan förutsättning är att det finns chefer som ser att merarbetet lönar sig på sikt, säger Pia Linde.

För att hitta alternativ till pillren har personalen på äldreboendet regelbundna möten där man försöker hitta individuella lösningar för varje person.

– Vi har blivit mer lyhörda och iakttagande, säger Katarina Stenberg.

Med små enkla medel har det visat sig att det går att åstadkomma stora resultat.

– Märker vi att någon har ont kan massage vara lika bra som smärtstillande medicin. Är det någon som äter dåligt är det kanske så enkelt som att den personen bara vill äta sin mat i en annan miljö eller en annan tid på dagen.

Lugna samtal med åldringar som är oroliga eller lite musik hos den som har svårt att sova är andra enkla sätt att minska medicinberoendet.

– Vi ser pensionärerna på ett annat sätt än tidigare. De anhöriga märker att de mår bättre och är glada för det. Själva har vi fått ett roligare jobb, säger Gunilla Wikström.

Mer läsning

Annons