Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mycket sot ska bort på tråd

/
  • ”Det är mycket sot, mer än jag trodde”, säger Rolf Lundberg om lokalerna där han brukar jobba och som han nu ska sanera.

Vita overaller, skyddsmasker och gummihandskar delades ut till personalen. Men städutrustningen var försenad.

– Det har varit lite krångligt i början, säger Ulrika Silver, tillförordnad chef vid Sandviks trådavdelning i Sandviken, om saneringen av de brandhärjade och rökskadade lokalerna.

Annons

Vid lunchtid beslutade hon att skicka hem de som jobbade dag- och förmiddagsskift.

– Vi gör ett omtag när eftermiddagsskiftet börjar. Vi delar ut skyddsutrustningen till eftermiddagsgänget och hoppas att det räcker, sa hon till Arbetarbladet vid 13.30-tiden.

Under eftermiddagen skulle hon träffa de engelska saneringsexperterna som synat lokalerna.

Hon hoppades få besked om hur mycket röken och dammet trängt in i utrustningen. Saneringen måste vara så pass noggrann att utrustningen inte rostar efter något år.

– Vi får anpassa saneringsinsatserna efter det, sa Ulrika Silver.

Rolf Lundberg jobbar vid skivslipningen och har varit på Tråden i 35 år.

– Det känns bra att hjälpa till för att få igång verkstaden igen, sa han.

Skyddskläder

På sig hade han den vita overallen och skyddsskorna, skyddshandskarna och glasögonen och runt halsen halvmasken med partikelfilter.

– Det var mycket sot, mer än jag trodde, sa han om arbetslokalerna som han nu ska börja sanera under ledning av tjänsteföretaget Coor och saneringsexperterna.

Jobba som vanligt

All personal får i fortsättningen jobba ”som vanligt”, på sina ordinarie skift. De får torka sot och hjälpa till med saneringen i stället för de vanliga arbetsuppgifterna. Astmatiker och gravida får dock syssla med annat.

I början ska de vara skyddade från topp till tå. Men restriktionerna kan lätta framöver när resultaten från luftmätningarna är klara.

– Vi vet inte vad luften innehåller. Det tar några dagar att få svar, sa huvudskyddsombudet Rolf Lindvall.

När saneringen är avklarad börjar återuppbyggnaden. Betningen är totalförstörd. Än så länge är det oklart hur skadad övriga delar är.

På tisdagen fortsatte förberedelserna för att flytta betningen till i första hand Fagersta Stainless anläggning i Fagersta och tillverkning av rostfri tråd till andra tråddragerier inom Sandvik-koncernen.

– Just nu fick vi ett nytt problem på halsen. Vi behöver mer el och det är svårt att dra ledningar med gummihandskar på händerna, sa Ulrika Silver om läget på tisdagseftermiddagen.

Mer läsning

Annons