Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mygg-kriget fortsätter

Regeringen säger ja till fortsatt biologisk bekämpning av myggor i nedre Dalälvsområdet.

Annons

– Människor, djur och företagsamhet måste har rimliga förutsättningar, säger miljöministern Anders Carlgren i ett uttalande efter regeringsbeslutet.
Regeringen tillåter att Kemikalieinspektionen ger tillstånd för att sprida bekämpningsmedlet Vectobac G från helikopter.
Tillståndet gäller för ett något större område, bland annat kring Gysinge, än vid fjolårets myggbekämpning.

Anders Carlgren konstaterar att massförekomsten av stickmyggor vissa år varit olidlig och att det i praktiken varit omöjligt för människor att vistas utomhus.
Mängden myggor i området kan innebära ”en direkt fara för människors hälsa”, skriver regeringen i beslutet.
Hittills har det inte kommit fram något som ger stöd för att bekämpningsmedlet skulle vara skadligt för miljön men samtidigt, konstaterar regeringen, är det oklart om det kan ge skador på längre sikt.

Vill skynda på
Därför vill man skynda på insatserna för att på andra sätt komma till rätta med myggen. Det kan bland annat handla om att ändra vattenföringen i älven.
Beslutet innebär att bekämpningen ska ”begränsas till det som är nödvändigt för att göra situationen uthärdlig”. Medlet får spridas högst fyra gånger under säsongen.
Kalle Hedin, vd i Nedre Dalälvens Utvecklings AB som sköter myggbekämpningen, hade räknat med regeringens klartecken. Men han är ändå bekymrad.
Regeringen skriver nämligen att som villkor ”bör gälla” att bekämpningen följs upp i enlighet med ett program som forskare på Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) har tagit fram.

Måste skaffa myggfällor
– Om vi ska följa programmet så måste vi skaffa ett antal myggfällor och det kräver extra personalresurser. Vi har inte pengarna i vår budget. Vi har redan brist på pengar, säger Kalle Hedin.
Han kommer att skriva till Kemikalieinspektionen för att få klarhet.
– Det är precis den frågan vi sitter och diskuterar, säger Siv Ljungqvist, avdelningschef på Kemikalieinspektionen, när Arbetarbladet ringer upp henne.
Hon räknar med ett ”välgrundat beslut så snart som möjligt”.

På länsstyrelsen sitter en arbetsgrupp och tittar på möjligheterna att få fram mer pengar. I fjol gjorde myggbekämparna av med mer än hälften av pengarna som skulle räcka i tre år.
– För att klara bekämpningen behöver vi åtminstone 10,5 miljoner till, säger Kalle Hedin.

Mer läsning

Annons