Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Myggbekämpning granskas av forskare

/

Uppföljningen av myggbekämpningen ska granskas av en oberoende forskare. Naturvårdsverket har lyssnat på kritiken från Artdatabanken och länsstyrelsen.
Håkan Ljungberg, entomolog på Artdatabanken, välkomnar Naturvårdsverkets beslut.
– Vi är väldigt tacksamma, säger han

Annons

Trots att myggbekämpningen i Österfärnebo och Gysinge har följts upp av Nedre Dalälvens Utvecklingsbolag sedan 2002 vill Naturvårdsverket nu att en utomstående forskare granskar den.

Naturvårdsverket är den myndighet som betalar ut pengar när myggbekämpningen ska följas upp.

Myggprojektets egen vetenskapliga uppföljning har visat att det inte finns några långsiktiga negativa effekter av bekämpningsmedlet BTI.

Men nu vill Naturvårdsverket ha ett bättre underlag.

Det är kritiken från bland andra Artdatabanken och länsstyrelsen som får Naturvårdsverket att tänka om. Både Artdatabanken och länsstyrelsen har pekat på att det finns vetenskapliga brister hos uppföljningen och att den inte besvarar alla frågor.

Nedre Dalälvens Utvecklingsbolag som driver myggprojektet vill fortsätta bekämpningen. Om Kemikalieinspektionen beviljar dispens för årets ansökningar kommer bekämpningen även att omfatta naturreservatet Ista.

– Myggbekämpningen ska följas upp, det är ett av villkoren och vi måste känna till de långsiktiga ekologiska effekterna innan en storskalig myggbekämpning kan starta, säger Gisela Norberg, handläggare på Naturvårdsverket.

Hon medger att beslutet om att låta en oberoende forskare undersöka uppföljningen kommer i senaste laget.

– När kritik riktas mot projektet från olika håll är det lämpligt att låta ytterligare en forskare titta på uppföljningen, säger hon.

Sedan flera månader har Naturvårdsverket försökt hitta en forskare som vill genomföra granskningen. Det är Christer Nilsson, professor vid Umeå universitet, som fått uppdraget. Men han presenterar resultaten först i oktober.

Håkan Ljungberg, entomolog vid Artdatabanken, var en av de personer som sågade projektets uppföljning för ett år sedan och välkomnar Naturvårdsverkets beslut.

– Uppföljningen har inte besvarat våra frågor. Vi undrar hur bekämpningen påverkar andra myggor och insekter, och även hur deras ekologi påverkas, säger han.

Jan Lundström, som leder myggprojektet, avfärdar Artdatabankens och länsstyrelsens kritik.

– Deras argument föll platt till marken när vi fick rätt i Miljööverdomstolen. Det måste vara genant för dem, säger han.

Mer läsning

Annons