Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Myggbekämpning hotas av länsstyrelsens planer

Myggbekämpningen hotas om länsstyrelsen gör allvar av planerna att låta en bonde hägna in hela Istamyran i Österfärnebo. Det hävdar de som sedan början av 2000-talet bekämpat mygg vid Nedre Dalälven.

Annons

I höstas gav länsstyrelsen bonden dispens för att hägna in Istamyran och släppa dit kor på bete.

Det skulle hindra myggbekämpningen och egenkontrollen som är en viktig del i forskarnas uppföljning.

Nedre Dalälvens Utveckling AB (Nedab) och Biologisk Myggkontroll i Uppsala, som sköter bekämpningen, kom därför överens med bonden om en lösning som skulle fungera och hindra korna från att störa provtagningen av stickmyggornas larver före och efter bekämpningen.

Men nyligen fick myggbekämparna beskedet att länsstyrelsen säger nej och i stället vill flytta kontrollprogrammet till ett annat område.

– Men jag tror inte att det kommer att hända, säger Kia Olofsdotter, vd i Nedab, som hoppas att komma överens så att bekämpningen kan genomföras enligt planerna.

Myggbekämpningen är kopplad till uppföljningar under flera år. Olofsdotter och Jan Lundström, ansvarig för bekämpningen, menar att analyserna påverkas om man inte kan följa upp effekterna också vid Istamyran.

– Vi vill inte att det ska slå tillbaka på oss, säger Kia Olofsdotter.

Mats Hindström, chef för staben på länsstyrelsen i Gävleborg, tror inte alls att myggbekämpningen hotas.

– Vi ska träffa företrädare för Nedab under de närmaste dagarna och jag tror att vi når en lösning som gör att både kontrollprogrammet och bekämpning kan genomföras vid behov, säger han.

Mer läsning

Annons