Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Myggbekämpningen fortsatt fördröjd

Det kommer att dröja ytterligare ett tag innan myggbekämpningen vid nedre Dalälven kommer igång.

– Vi får bara hoppas för ortsbefolkningens skull att det inte blir översvämning innan dess, säger Jan Lundström, bekämpningsansvarig.

Annons

I mitten av juni började nya villkor för utförligare uppföljning av myggbekämpning gälla. Tillsynsmyndigheterna är ansvariga att se till att de nya kraven uppfylls och blir rimliga. De förhandlar nu med bekämpningsföretaget Nedab om hur uppföljningen ska utformas. Innan det blir klart kan inte myggbekämpningen börja.

Naturvårdsverket medverkar också vid förhandlingarna mellan Nedab och myndigheterna.

– Det har varit en konstruktiv diskussion. Nedab behöver fylla på med ytterligare uppgifter om hur man ska klara uppföljningen. Alla jobbar på för fullt med det här, men det är svårt att säga hur lång tid förhandlingarna kommer att ta, säger Olle Oskarsson på Naturvårdsverket.

Jan Lundström, bekämpningsansvarig på Nedab, tycker att samverkansarbetet än så länge har gått väldigt bra. De ska nu ha en dialog med forskare från Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, som sedan ska rapportera tillbaka till myndigheterna. Om allt går smidigt hoppas att Nedab komma igång med bekämpningen om cirka två veckor.

– Det är en väldigt besvärig situation eftersom det skulle kunna komma en mygginvasion redan innan dess och då kan vi inte göra någonting, säger Jan Lundström.

Han säger dock att det just nu ser lovande ut för de boende i det drabbade området.

– Det är väldigt lågt vattenstånd i Färnebofjärden och liten tillrinning från Dalälven, så det ser inte ut som att det skulle svämma över inom den närmsta tiden. Vi kan bara hoppas, säger Jan Lundström.

Mer läsning

Annons