Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Något extra” krävs för att klara konkurrensen

/
  • Lyfter fram sandvik. Det krävt ”något extra” om svensk stålindustri ska klara sig i konkurrensen med kinesiska stålföretag, menar Bo-Erik Pers, vd i Jernkontoret.

När Kinas konsumtion och produktion av stål växer med stora steg krävs ”något extra” om svenska stålföretag ska klara sig kvar på den internationella marknaden.

Det var budskapet när Bo-Erik Pers, vd på Jernkontoret, talade vid branschdagen IT-forum på Sandbacka Park i Sandviken i veckan.

Annons

Kinas produktion av råstål har vuxit med 10–20 procent om året sedan millennieskiftet och står i dag för närmare hälften av världens stålproduktion.

Bilinköpen har ökat från 0 till 20 miljoner på tio år. Om knappt 20 år väntas kineserna köpa 100 miljoner bilar om året och stå för hälften av världens bilmarknad.

Ökningen slukar stål. Cirka 30 nya stålverk har på två år byggts i Kina, berättade Bo-Erik Pers i sitt föredrag.

För att möta utmaningarna finns två vägar för den europeiska stålindustrin, menade han.

Den ena handlar om stordrift och skalfördelar, den andra om att satsa på nischer, specialisering och ta bra betalt.

Den svenska stålindustrin har valt den senare vägen, att vara ledande inom teknik och service och utveckla nya produkter och affärsmodeller.

Bo-Erik Pers lyfte fram Sandviks satsning på sömlösa rör och höglegerade produkter, en strategi som började formas redan på Göranssons tid, för 100 år sedan.

– Svensk stålindustri har bra utgångsläge, sa han, samtidigt som han beskrev bland annat de ökade kraven på renare utsläpp som tänkbara hot mot konkurrenskraften.

– Kinas koldioxidutsläpp är dubbelt så höga som i Europa. Det är viktigt att få balans och att åtgärderna blir globala så att inte produktionen flyttas till Kina, sa Bo-Erik Pers.

Mer läsning

Annons