Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nämndeman sprider hat

/
  • Hans Welander (SD) sprider länkar som handlar om en muslimsk invasion av Sverige och andra länder.
  • En annan länk handlar om att våldsbrotten i Norge ska ha minskat när

Hans Welander (SD) sitter i fullmäktige i Sandvikens kommun och är nämndeman i tingsrätten. Samtidigt sprider han länkar på sin Facebooksida där muslimer pekas ut som brottslingar, terrorister och våldtäktsmän.

Annons

LÄS OCKSÅ: SD-politikernas hat på Facebook

"Utvisa utan rättegång"

Roger Hedlund: "Inget iögonfallande"

Nordström: "Det vi avslöjar är sanningen"

Hans Welander är ledamot i fullmäktige för rasistiska Sverigedemokraterna. Han är dessutom nämndeman i Gävle tingsrätt och är med och avgör mål och ärenden i domstol.

Samtidigt sprider han hat mot muslimer och invandrare på sin Facebooksida.

Welander delar en länk från den muslimfientliga tidningen Dispatch International. En annan länk är från Nationell Idag, det högerextrema partiet Nationaldemokraternas tidning. Welander gillar också Nationell Idags egen Facebooksida. Länken hänger ut en man med invandrarbakgrund, som enligt tidningen ska ha våldtagit en 18-årig kvinna på sin bröllopsdag. Welander har skrivit kommentaren "Hur ska detta sluta?".

– Jag vet inte vad de står för, jag har inte en susning. Jag vet inte vad länkarna handlar om heller, säger Hans Welander.

Flera länkar på Welanders sida kommer från de rasistiska hatsajterna Exponerat och Avpixlat. Så sent som i februari länkade Welander till Exponerat.

– Jag har ingen aning vad jag spridit därifrån. Det vet jag om att jag inte ska göra. Det måste ha varit väldigt längesen, Hans Welander.

Andra inlägg är från muslimfientliga amerikanska och brittiska sajter samt Youtubeklipp med samma muslimfientliga innehåll. Gemensamt för länkarna är att muslimer målas ut som våldsamma brottslingar, terrorister och våldtäktsmän. Flera länkar handlar om att islam håller på att ta över Sverige och förstöra det svenska samhället.

– Alla skriverier om islam är ju lite skrämmande. När man tittar på tv och ser debatten. Men jag är emot våld i alla dess former. Jag har absolut inget emot muslimer, fredliga muslimer. Eller fredliga kristna, säger Hans Welander.

Men Welander delar länkar med beskrivningar av muslimer som våldsamma brottslingar.

– Jag är emot alla former av våld, det spelar ingen roll vem som utför det. Är du inte nöjd med det svaret?

Är du lämplig som nämndeman?

– Mitt omdöme är det inget fel på. Annars skulle jag inte vara nämndeman. Jag skulle aldrig döma någon för att den är muslim. Då skulle jag ha stora problem.

Kan en muslim lita på att du dömer rättvist?

– Absolut. Jag har jobbat med muslimer. Bland de bästa människorna som jag har träffat på den här jorden har varit muslimer.

Kan du förklara de här länkarna då?

– Jag har tyvärr inte tid att prata mer med dig nu.

LÄS OCKSÅ: SD-politikernas hat på Facebook

"Utvisa utan rättegång"

Roger Hedlund: "Inget iögonfallande"

Nordström: "Det vi avslöjar är sanningen"

Mer läsning