Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Namnlösa invandrare får plats i festivalprogram

/
  • Skärmdump från programmet inför Kammarmusikfestivalen i Sandviken.

LÄS MER:

Stefan Westrin: Ska det vara en invandrare till kaffet?


”Möt några invandrare och deras kammarmusik”, den enda programpunkten på Sandvikens Kammarmusikfestival där de medverkande inte står med namn. Expressens kulturredaktion har reagerat över att alla andra syns med namn, men enligt Elisabet Harr som är ordförande för Kammarmusikföreningen är förklaringen enkel.
– Innan programmet skulle tryckas hade vi inte fått klart med dem, därför är inte namnen med men vi har en speciell affisch för den punkten och där är namnen med, säger hon.

Annons

Det fyra dagar långa programmet för Kammarmusikfestivalen i Sandviken i slutet av juli har en mängd olika inslag där de medverkande presenteras med namn. I en av punkterna står dock inga namn utan innehållet beskrivs som ”Möt några invandrare och deras kammarmusik”.

Något som Victoria Greve på Expressens kulturredaktion har reagerat över. Hon skriver i en kolumn att det ”…skorrar falskt när alla med nordiska namn duktigt skrivs ut medan ”invandrarna” buntas ihop till ett namnlöst kollektiv som den tänkta publiken ska möta”.

En kommentar som Elisabet Harr blir upprörd över.

– Sandviken om någon stad är väldigt måna om att framhålla våra nysvenskar. Ideella föreningar som Röda Korset och Amnesty samlar nysvenskar och gammelsvenskar som vill komma och umgås, spela och sjunga och fika tillsammans, säger hon.

Enligt henne är det en rimlig förklaring bakom att de medverkande inte finns utskrivna i programpunkten då det helt enkelt inte var klart i tid då tryckeriet behövde programmet. Hon tycker dock det är synd att namnen inte hanns få med.

– Det är lite olyckligt men vi kanske borde gå ut med ett pressmeddelande med namnen nu när det är klart, säger hon.

Festivalen pågår mellan den 29 juli och 1 augusti och på torsdagen den 30 juli kommer gruppen Koma Nordil från Kurdistan uppträda och Ghazwan Numan från Irak ska spela klassisk musik.

– Jag träffade honom och det visade sig att han under sina 8 år i Sverige studerat musik. När jag hörde han spelade klassisk musik tyckte jag det var självklart att han måste vara med och spela, säger Elisabeth Harr.

Mer läsning

Annons