Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

När två blir en kan Färnebo HC stängas

/
  • Stängs? Förutsättningarna för Färenbo hälsocentral är inte goda. Mycket talar för att den försvinner.

Hälsocentralerna i Österfärnebo och Hedesunda slås ihop.

Mycket talar för att Färnebocentralen helt försvinner.

Detta enligt ett förslag som ska säkra offentligt driven primärvård i området efter att det fria hälsovalet införs efter årsskiftet.

Annons

Arbetarbladet har tidigare berättat om planerna på att slå samman hälsocentralen Torget med Centrum och Björksätra med Vallhov. Beslutet är nu fattat och motiveras med att den offentligt drivna vården måste rusta sig för att klara konkurrensen med privata aktörer, som lättare kan komma in på vårdmarknaden efter årsskiftet.

Nu står det klart att inte bara centrala Sandviken förbereder sig. Ledningen för Färnebo hälsocentral och Hedesunda dito har lagt ett förslag om att slå ihop de båda enheterna.

Inför det fria hälsovalet ska inte bara blivande privata hälsocentraler utan också befintliga som drivs i offentlig regi svara upp mot vissa mått.

Läkare måste finnas dagtid

– Enligt handboken måste det finnas allmänläkare på plats måndag–fredag 8–17 och det bör också finnas tre specialistutbildade distriktsläkare på varje enhet. De kraven uppfyller varken Hedesunda eller Färnebo i dag, säger Lotta Söderberg, enhetschef för Färnebo hälsocentral.

Färnebo hälsocentral har en ordinarie läkare, som uppnått pensionsåldern. På Hedesunda finns två ordinarie, men en är nära 70 år och ska sluta. Den sistnämnda hälsocentralen har också en AT-läkare och en läkare under specialistutbildning.

En sammanslagning skulle ge en starkare bemanningsbas, menar Lotta Söderberg.

Oklart hur det blir

Exakt vad förändringen innebär för patienterna kan hon inte svara på i dagsläget.

– Vi tittar nu på lokalfrågan. Förutsättningarna är sämre för att behålla lokalerna i Färnebo. I Hedesunda finns ett apotek och befolkningsunderlaget är större, säger Lotta Söderberg.

Det kan innebära att de 1 300 personer som tillhör Färnebo hälsocentral får bege sig två mil bort till Hedesunda för att träffa läkare, distriktssköterska eller annan personal på hälsocentralen.

Ska locka patienter

Tanken med det fria hälsovalet är att hälsocentralerna ska marknadsföra sig och locka patienter.

– Men det är inte lätt för oss, vi kan inte locka till oss så många från Sandviken eller Gävle. Vi har vårt eget befolkningsunderlag att utgå ifrån och känner att vi måste säkra åtminstone en av de två enheterna, säger Söderberg.

Mer läsning

Annons