Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nära hyresuppgörelse i Sandviken

Det länge låsta förhandlingsläget om 2010 års hyror i Sandviken kan nu vara på väg att luckras upp.

Annons

Efter gårdagens återupptagna förhandlingar mellan Sandvikenhus och Hyresgästföreningen sade båda parter att de nu är på väg att närma sig varandra.

När Sandvikenhus gick ut och krävde en hyreshöjning med 4,8 procent, högst i Sverige i år, reagerade hyresgästerna med att demonstrera, skriva protestlistor och skicka buntvis med kritiska vykort till kommunledningen. Förhandlingarna mellan Sandvikenhus och de båda hyresgästorganisationerna strandade i ett tonläge beskrevs som ovanligt kärvt.

Men sedan centrala Hyresmarknadskommittén vägrat ta i frågan har nu förhandlingarna återupptagits på lokal nivå och nu ser det plötsligt ut att kunna bli en lösning.

– Trycket har lättat. Vi har närmat oss varandras procentsatser. Det känns plötsligt mycket bättre än det gjort tidigare, sade Hyresgästföreningens ordförande Bo-Inge Andersson efter gårdagens förhandling.

Sandvikenhus styrelseordförande Håkan Bengtsson gav samma bild i sina kommentarer:

– Vi har rätat ut en del frågetecken och närmat oss varandra.

Hyresgästföreningen hoppas nu på en uppgörelse när parterna träffas på nytt efter årsskiftet. För Sandvikenhus återstår också att förhandla med Sandvikenboendet. För januari är det redan för sent att höja hyran. Blir det en överenskommelse tidigt nästa år läggs den procentuella höjningen förmodligen ut på elva månader i stället för tolv.

Mer läsning

Annons