Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nästan 500 uppsagda – 260 lediga jobb att söka

Det blir tufft för de närmare 500 uppsagda från Sandvik att hitta ett nytt arbete. I går fanns det 260 lediga jobb i Gävleborgs län hos Arbetsförmedlingens platsbank. Flera av dem kräver högskoleutbildning.

Annons

Redan innan Sandvik sade upp sin personal har andra, både stora och små arbetsgivare, tvingats göra sig av med folk. För dem som söker jobb inom verkstadsbranschen är det knapert med nya jobb. Ett företag i Sandviken som söker tunnplåtslagare är ett av få som finns ute.

Lättare är det att hitta jobb som säljare där flera olika typer av tjänster eftersöks i platsbanken.

Är man kunnig inom IT finns det jobb som webbdesigner, systemtekniker och systemutvecklare att söka. Flertalet av de jobb som ligger ute kräver dock högskolestudier. Flera skolor letar till exempel lärare inom olika ämnen. Är man psykolog eller socionom finns också lediga tjänster.

Charlotte Humling, chef för Arbetsförmedlingen i Sandviken och Hofors, påpekar dock att det är vanligare med ”dolda jobb” i lågkonjunktur när det råder hög konkurrens om arbetena. De annonseras aldrig ut och kommer inte till Arbetsförmedlingens kännedom.

– Därför behöver man ta fler egna kontakter med företagen och höra sig för om de behöver någon, tipsar hon.

På LOK-center på Folkets Hus känner man till en del visstidsanställda som redan lämnat Sandvik och som fått nya jobb. Men det handlar främst om personer som redan har en specifik utbildning i botten, till exempel rörmokare och elektriker.

Mer läsning

Annons