Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nätverket "Frivillig i Sandviken" fick fint pris – och hyllas: "Räddade mig från depression"

/
  • Christine Nygren från Högbos folkdansgille dansar tillsammans med Khalil Khalil.
  • Elisabeth Wikberg, Göran Olsson, Najiba Mansouri och Carmen Gonzales var glada efter att nätverket fått Sandvikens kulturpris.
  • Zozan Khalil, med maken Khalil Khalil och barnen Aryana och Berhan.

Det hyllade nätverket "Frivillig i Sandviken" har redan både vunnit och nominerats till fina priser.
Under lördagens möte mellan kulturer kom nästa utmärkelse.
Nätverket tog emot Sandvikens kulturpris på 25 000 kronor.

Annons

För ungefär ett år sedan anordnade nätverket "Frivillig i Sandviken" sin första träff. Då i liten skala, men sedan dess har det växt.

Idén är att anordna möten mellan olika kulturer. Under träffarna kan det kretsa kring arabisk musik, dans eller att lära sig om trafikregler, som senast då det delades ut reflexer.

– Det är möten mellan kulturgränserna, och över åldersgränserna. Vi träffas, pratar och lyssnar på varandra, säger Elisabeth Wikberg, en av initiativtagarna som även är verksam inom Röda korset.

I takt med att intresset för träffarna växt, har uppmärksamheten ökat. I maj tog nätverket emot Sandvikens mångfaldspris. Dessutom har nätverket nominerats till Aftonbladets utmärkelse Svenska hjältar.

Under lördagens möte mellan gammelsvenskar och nysvenskar kom nästa pris. Kulturnämndens ordförande Ulf Gillström (S) dök upp och delade ut Sandvikens kulturpris. Nätverket får därmed 25 000 kronor.

– Det är helt fantastiskt, vilken överraskning. Nu får vi göra upp en plan tillsammans vad pengarna ska användas till. Det finns många idéer, säger Elisabeth Wikberg.

Den här gången är det stora dragplåstret svensk folkmusik, och en trubadur från Kuba.

Under den inledande fikastunden har stora papper lagts upp på alla bord. Om gästerna inte kan kommunicera verbalt, så ska de kunna göra sig förstådda genom att rita på bordet.

Khalil Khalil har varit med på träffarna sedan i april. Han flydde till Sverige från Syrien i december tillsammans med hustrun Zozan, sonen Berhan och dottern Aryana.

Via språkcafét i Vallhovskyrkan fick han reda på nätverkets träffar.

– Det var väldigt svårt i början i Sverige. Mörkt större delen av dagarna och utan eget arbete och skola för barnen så blir man bara hemma. De här träffarna var det som räddade mig från depression, säger han.

Han var barnläkare i Syrien och hustrun lärare i engelska.

Barnen har börjat i Norrsätraskolan.

Khalil berättar hur han som kurd under alla år setts som andra klassens medborgare i Syrien. Därför blev han rörd när han blev inbjuden och välkomnad som nysvensk i Sandviken.

Zozan Khalil håller med.

– Det är det varmaste välkomnande som man kan få, säger hon.

Efter fikat bjöd Högbos folkdansgille in till dans tillsammans med spelmän från bland annat Sandvikens spelmanslag. Efter en kort uppvisning fick nysvenskarna chans att prova på.

Snart var hela dansgolvet fyllt av människor från hela världen som dansade till svensk folkmusik.

Mer läsning

Annons