Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nazisymbol i skolans officiella katalog

/
  • HAKKORS. På den här spelplanen har pjäserna lagts i ett sådant mönster att de utgör ett tydligt hakkors. Bilden, som är hämtad ur gymnasieskolornas gemensamma katalog, passerade alla kontrollinstanser. Eleverna på bilden är enligt skolledningen oskyldiga och lurade av någon eller några kamrater.

Här är skolbilden som väcker avsky och bestörtning.

I Sandvikens gymnasieskolors officiella katalog poserar leende elever vid en nazistsymbol på en spelplatta.

– Jag är milt uttryckt förbannad över att den här bilden passerat alla kontrollinstanser, säger gymnasiechefen Magnus Höijer.

Annons

I den nyss utkomna gymnasiekatalogen finns en bild på fem elever vid ett Othello-spel där spelpjäserna lagts i ett mönster som bildar ett tydligt hakkors.

Bilden är tagen på Göranssonska skolan. Men eleverna som poserar vid spelet är själva oskyldiga.

Lurade kompisarna

Enligt skolledningens uppgifter är det någon eller några andra elever som skapat nazistsymbolen inför fotograferingen och sedan lurat kompisarna.

– Vi har ingen anledning att tro någonting annat än att det inträffade är ett resultat av ett mellanting mellan tanklöshet och busstreck. Det finns ingenting som tyder på att det ligger något rasistiskt eller nazistiskt bakom det, säger Anders Wallin, Sandviks informationsdirektör som i går svarade på frågor om det inträffade på uppdrag av Göranssonskas tillförordnade rektor Tommy Sandin.

Ledningen har skrivit brev

Skolledningen har reagerat genom att skriva brev till samtliga elevers föräldrar samt koppla in kommunens brottsförebyggare Lena Brodin för ett specialprogram om symbolers innebörd och påverkan som genomförs redan i nästa vecka.

Kommunens gymnasiechef Magnus Höijer blev chockad när Arbetarbladet på fredagseftermiddagen uppmärksammade honom på bilden med hakkorset i skolans officiella elevkatalog för ett år framåt.

– Jag har svårt att riktigt uttrycka mina känslor. Jag är milt uttryckt förbannad.

Magnus Höijer gick omedelbart ut till elever och personal och gav sin bild av det inträffade.

– Men problemet med en katalog är att skadan redan är skedd. Det går inte att snabbt dra tillbaka alla nummer och trycka en ny.

Rutiner borde ha fungerat

Magnus Höijer är upprörd över att företaget som producerat katalogen, Pixybild, inte haft rutiner som fungerat.

– De har gjort en ordentlig tabbe.

Pixybilds vd Lars-Gunnar Johansson ber alla som tagit illa vid sig om ursäkt.

– Jag kan bara säga att det här är otroligt tråkigt och att jag är ledsen.

Redan i går beslutade Lars-Gunnar Johansson att skärpa rutinerna så att skolorna själva i fortsättningen får gå igenom alla bilder innan katalogerna trycks.

Vd läste själv

I fallet med Sandvikenkatalogen var det Pixybilds vd själv som korrekturläste materialet.

– Vi har strikt censur när det gäller exempelvis rasism, sprit, droger och djävulsdyrkan. Men den här bilden passerade olyckligtvis mina ögon.

Mer läsning

Annons