Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nedgång i arbetstid räddar 80 tjänster

En nedgång i arbetstid med tolv procent mot sex procent lägre lön räddar 80 tjänstemannajobb på Sandvik Tooling. Ledningen för affärsområdet sänker samtidigt sina ersättningar.
– Jag tycker det finns en rimlighet i vad medlemmarna avstår i lön, säger Thomas Eriksson, ordförande för Unionen.

Annons

Överenskommelsen garanterar att ingen av de varslade tjänstemännen sägs upp på grund av arbetsbrist innan 31 mars nästa år. Den innebär att de går ned i arbetstid med tolv procent samtidigt som bruttolönen minskar med sex procent. De anställdas bonusdelar tas dessutom ut i tid i stället för pengar. Årets lönerevision flyttas till nästa år och även det löneutrymmet tas ut i tid.

Thomas Eriksson är nöjd med överenskommelsen som han ser som skälig. Huvudmålet har hela tiden varit att rädda jobben. Dotterbolaget Coromant, en stor arbetsgivare i Sandviken, har anställt många de senaste åren och det var de som nu riskerade att få gå.

– Jag ser det som en fantastisk möjlighet att övervintra. Jag har tro på att konjunkturen vänder och då ska vi stå på tå och leverera, säger Thomas Eriksson.

Han tycker även att det är fint att ledningen för Coromant och Tooling avstår sex procent från sina ersättningar. Under 2007 hade exempelvis vd:n Anders Thelin en inkomst på 10,7 miljoner kronor. För ledningen väntar dock ingen arbetstidssänkning.

Det var i mars som Sandvik Tooling varslade sammanlagt 490 anställda. I förra veckan blev det klart med en arbetstidssänkning för metallarna i Gimo. För IF Metall i Sandviken pågår förhandlingarna.

Mer läsning

Annons