Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nedläggningshotadegrupper ska utredas

Den kritiserade nedläggningen av de små undervisningsgrupperna på Murgårdsskolan blir nu ett fall för Skolinspektionen.
En mamma har anmält kommunen för att hennes son inte får det särskilda stöd som han har rätt till enligt lag.
– Jag köper inte att de här eleverna bara kastas ut i vanliga klasser, säger hon.

Annons

Arbetarbladet har tidigare berättat om de tre särskilda undervisningsgrupperna med totalt cirka 30 elever som försvinner inför hösten när skolorna tvingas göra stora besparingar.

I grupperna går elever, många av dem med diagnoser, som tidigare inte fungerat i vanliga klasser.

Sedan de kom till de mindre grupperna har eleverna gjort anmärkningsvärda framsteg. Nu riskerar de, enligt flera av föräldrarna, att få sin skolgång krossad när de tvingas tillbaka till vanliga klasser. Några av föräldrarna är tveksamma till om det över huvud taget går att få ungdomarna att gå tillbaka till skolan i höst.

Förutom brist på pengar har kommunen motiverat nedläggningen av de tre specialgrupperna med att Skolinspektionen vid ett inspektionstillfälle sagt att särskilt stöd i första hand ska ges i ordinarie klass. Samtidigt har Skolinspektionen också slagit fast att undervisningen måste anpassas till varje elevs särskilda behov.

En av föräldrarna vill nu ta reda på vad som egentligen gäller och har därför lämnat in en anmälan med en beskrivning av hur hennes son drabbats.

– Eftersom han nu fått en plats i en annan specialgrupp gör det egentligen ingen skillnad just för honom. Men jag vill få det prövat om kommunen verkligen har rätt att lägga ned de här grupperna med de behov som barnen har, säger mamman.

I sin anmälan till Skolinspektionen skriver hon att undervisning i vanlig klass inte är något förstahandsalternativ för de elever som nu drabbas.

”Alla har haft resurser och hjälp i den vanliga klassen i många år innan de kom till NN-gruppen. NN-gruppen är ett sistahandsalternativ för dessa elever då man försökt med många olika lösningar under flera år och inget fungerat.”

Skolinspektionen har nu begärt att Sandvikens kommun ska redovisa hur man agerat i det särskilda fallet och hur elevens behov ska tillgodoses när gruppen läggs ned.

Mer läsning

Annons