Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nedskärningar hotar 30 tjänster i skolan

Ytterligare drygt 30 tjänster måste nu bort inom förskolor och skolor i Sandviken. Totalt krävs det nedskärningar med 17 miljoner kronor inom kunskapsnämndens budget för 2009.
– Men vi pratar inte om att lägga ned fler skolor, säger ordföranden Klas Palmér.

Annons

Efter en utdragen process har Sandvikens kommun nyligen gjort sig av med ett 50-tal tjänster inom förskolan och skolan genom uppsägningar i kombination med naturlig avgång

Nu är det dags för nya neddragningar. Enligt det budgetförslag som politikerna i kunskapsnämnden ska ta ställning till på tisdag krävs det nedskärningar med 17 miljoner för att nämnden ska få ihop en budget i balans.

Enligt förslaget ska nästan 14 miljoner prutas bort genom minskad personal inom såväl förskolan som grundskolan och gymnasiet.

Totalt handlar det om drygt 30 tjänster som måste dras in varav hälften finns inom grundskolan.

Kunde agera tidigare

 

Personalneddragningen motsvaras delvis av att elevantalet minskar inom både grund- och gymnasieskolan. Totalt sett blir det dock en sänkt personaltäthet när åtgärderna genomförts.

– Fördelen jämfört med förra året är att vi i år fick budgetramarna redan i juni och kunde börja agera tidigt. Därför ska det inte behöva bli hopslagningar av klasser eller andra förändringar i organisationen under pågående läsår, säger Klas Palmér, s.

En av anledningarna till att skolorna nu tvingas till nya nedskärningar är att betydligt fler Sandvikenungdomar än tidigare valt att gå en gymnasieutbildning på annan ort samtidigt som Sandviken får in färre elever utifrån.

Färre gymnasieelever

 

Tidigare har Sandviken varit bortskämd med att kunna bygga upp en stor gymnasieorganisation med medfinansiering av andra kommuner och då inte minst Gävle. Men sedan Gävle startat egen restaurangskola och allt fler Sandvikenungdomar valt att gå på friskolor är nu Sandvikens kommun plötsligt en nettobetalare när påsarna med gymnasiepengarna skickas fram och tillbaka över kommungränserna.

I materialet inför kunskapsnämndens möte på tisdags antyds det att det nu kan bli aktuellt att minska gymnasiets programutbud.

– Vi ska i alla fall göra en översyn, säger Klas Palmér.

 

Kan det bli aktuellt att lägga ned fler skolor?

 

– Nej, det är ingenting som vi pratar om.

Mer läsning

Annons