Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nior möter kvinnovåld i teaterform

/
  • KVINNOFRID. Maria Östlin från kvinnojouren Rosen i Hofors är projektledare för den teaterföreställning som turnerat i högstadieskolorna i vår.

Under våren har alla nior i västra Gästrikland fått se en teaterföreställning om kärlek och makt. I dag får de sista eleverna chansen att se föreställningen – som har varit uppskattad.
– Det är viktigt att lära sig se tecknen och sätta stopp, säger Maria Östlin från kvinnojouren Rosen.

Annons

Klara och Magnus är nyförälskade. Men efter ett tag börjar Magnus bete sig konstigt. Han blir svartsjuk, kontrollerande – och snart kommer det första slaget. Det är handlingen i den teaterföreställning, ”Klara & Magnus – en kärlekshistoria?”, som turnerat i skolorna i vår. Bakom turnén ligger projektet Kvinnofrid Västra Gästrikland.

– Tyvärr är det vanligare än man tror att unga hamnar i våldsamma relationer. Det har hänt flera gånger att tjejer berättar om att de varit i liknande relationer, eller känner någon som är det, säger Maria Östlin.

I samband med föreställningen håller teatergruppen Teater K också workshops med eleverna, så att de själva får vara med och påverka handlingen, ställa ”Magnus” till svars och diskutera värderingar och gränser.

– Det är så viktigt att eleverna får prata om livskunskap och relationer. Det kan vara svårt att veta vad som är rätt och fel och var gränserna går om man inte får prata med andra om det.

Kvinnofrid letar nu pengar för att kunna fortsätta med projekt som riktar sig till ungdomar. Enligt Östlin kan det komma att bli en fortsättning.

– Men hur den ska se ut vet vi inte än.

Mer läsning

Annons