Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu blir Per Kihlgren oppositionsråd

/
  • Per Kihlgren, här tillsammans med sambon och partikamraten Ing-Britt Ohlsson, kan ta tjänstledigt från jobbet på Sandvik för att arbeta politiskt med ersättning från kommunen. Enligt förslaget till arvodesregler som kommunstyrelsen behandlar i nästa vecka blir han oppositionsråd.

Sverigedemokraternas Per Kihlgren blir oppositionsråd med knappt 20 000 kronor i månadsarvode.

Det blir en följd av de arvodesregler som politikerna i kommunstyrelsen väntas besluta om i nästa vecka.

– Vi trodde inte att SD skulle göra ett så bra val att det kunde bli aktuellt, säger Johnny Sandgren (C) i arvodesgruppen.

Annons

Sverigedemokraterna tar inte bara plats i Sandvikens kommunfullmäktige och i kommunstyrelsen. Partiet får också chansen att utse ett oppositionsråd med ersättning av skattebetalarna för att jobba politiskt i fyra år framåt.

– Förmodligen tar jag tjänstledigt på heltid från mitt ordinarie jobb, säger Per Kihlgren, som ska företräda SD i fullmäktige tillsammans med sambon Ing-Britt Olsson.

Hur det blir med SD:s tredje stol är fortfarande osäkert. Listettan Kent Karlsson meddelade partiet redan tidigt i somras att han inte stod till förfogande. Men han har ännu inte lämnat in någon officiell avsägelse. Inför hotet om en tom stol pågår övertalning om att han ska ändra sig.

– Vi hoppas fortfarande på att ska ställa upp, säger Per Kihlgren.

När arvodesgruppen med företrädare för alla partier träffades vid flera tillfällen i våras diskuterades Sverigedemokraternas roll. Men då var det inte aktuellt att höja gränsen för att ett parti ska få rätt att utse oppositionsråd – i dag tre mandat – för att begränsa SD:s inflytande.

– Frågan diskuterades. Men vi trodde inte att de skulle få mer än ett mandat. Det är ett stort misslyckande för oss andra partier att så många människor känt sig utanför och vänt sig till ett parti som tydligt pekar ut en grupp människor som ansvariga för alla problem i samhället, säger Johnny Sandgren, ansvarig i arvodesgruppen.

Meningen var att de nya arvodesreglerna skulle vara fast fastställda i god tid före valet, så att partierna inte skulle kunna agera i egen sak utifrån ett redan känt valresultat. Men på grund av en försening tas frågan upp i kommunstyrelsen först i nästa vecka. Partierna väntas dock stå upp för det gemensamma förslaget även om det får den för många oönskade effekten att SD tilldelas en oppositionsrådsplats.

– Det blir knappast några förändringar, säger Johnny Sandgren.

Förslaget innebär oförändrade procentsatser och arvodesnivåer.

Mer läsning

Annons